Društvo

Predmet za ubistvo Miloša Vidakovića preuzela Srbija

delibasic
I
stragu u slučaju ubistva srpskog državljanina Miloša Vidakovića (29), koji je likvidiran u Budvi 2. jula prošle godine, preuzelo je srpsko specijalno tužilaštvo, saznaje “Blic Crna Gora”.

Predmet za ubistvo Miloša Vidakovića preuzela Srbija
Portal AnalitikaIzvor

V. d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković potvrdio je našim novinama da je predmet ustupljen Srbiji.

- U pitanju su izvršioci krivičnog djela koji su strani državljani, a koji su krivično djelo počinili na našoj teritoriji. Na osnovu zakonom propisanog postupka, na osnovu međunarosne pravne pomoći i ugovora o izručenju sopstvenih državljana koji su potpisale Crna Gora i Srbija, ten a osnovu rezultata izviđaja predmet je ustupljen tužilaštvu za organizovani kriminal u Srbiji. Kod njih je postupak u toku, a u kojoj je fazi mi ne znamo – kazao je Vučković.

Prema njegovim riječima, prije nego je predmet i formalno ustupljen Srbiji organizovano je više sastanaka dvije tužilačke organizacije.

„Blic Crna Gora“ objavio je u decembru prošle godine da su spisi predmeta za ubistvo Vidakovića proslijeđeni Beogradu, sa prijedlogom da oni preuzmu istragu, tek mjesec kasnije ta informacija je i zvanično potvrđena.

Kada je Beograd prihvatio da preuzme gonjenje osumnjičenih za ovaj zločin Vučković nije kazao.

Miloš Vidaković iz Pančeva ubijen je u Budvi 2. jula ispred zidina Starog grada. Za zločin su osumnjičeni Beograđani Miloš Vojinović (26), Slaviša Novaković (33) i Miloš Delibašić (29). Vojinović se tereti da je pucao, Novaković da mu je bio pomagač, a Delibašić je osumnjičen da je bio logistika ubicama.

Zbog učešća ubistva Vidakovića 16. jula u Budvi je uhapšen Miloš Delibašić, ali je za ovaj zločin i formalno okrivljen tek nekoliko mjeseci kasnije. Istog dana u Srbiji su uhapšeni Vojinović i Novaković. Vojinović je, prema saznanjima „Blica Crna Gora“ i dalje u pritvoru, ali zbog drugog krivičnog djela, dok je Novaković na slobodi.

Miloš Delibašić bio je u pritvoru u Crnoj Gori do 21. marta kada je izručen Beogradu po potjernici za pljačku zlatare „Izrael dijamond centar“ u Beogradu 2008. godine. On je za to krivično djelo oslobođen optužbi i kako saznajemo pušten je na slobodu.

Osim za pljačku zlatare Srbija je za Delibašićem bila raspisala i potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića (39), koji je ubijen u centru Beograda 29. aprila prošle godine, ali crnogorske vlasti nijesu odobrile njegovo izručenje po tom osnovu.

Prema nezvaničnim informacijama koje su medijima doturili policajci zločin u Budvi navodno je organizovao Beograđanin Miloš Delibašić (29) po nalogu Vidakovićevog kuma Strahinje Stojanovića (23) koji je još u bjekstvu. Egzekuciju su navodno odradili Beograđani Slaviša Novaković i Miloš Vojinović.

Policija vjeruje da je Delibašić u Budvi pripremio kompletnu logistiku ubicama, od stana do oružja i skutera kojim su kružili Budvom nekoliko dana prije ubistva prateći žrtvu. Tvrde i da je Delibašić 2. jula navodio ubice na Vidakovića koji je sa društvom sjedio za jednim od šank-barova ispred Starog grada.

Miloš Vojinović, navodno je srpskoj policiji ispričao kako je Delibašić organizovao ubistvo Vidakovića, te da je naručilac zločina platio 50.000 eura. Navodno je kazao i kako je u Budvi boravio u stanu Nikšićanina Ratka Koljenšića (36) dok se pripremao za ubistvo Vidakovića.

 

Portal Analitika