Svijet

Ženeva: Ima li rješenja za Ukrajinu?

keri
Š
efovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU pokušaće danas u Ženevi da nađu način za smirivanje krize u Ukrajini.

Ženeva: Ima li rješenja za Ukrajinu?
Portal AnalitikaIzvor

Poslije nekoliko bilateralnih susreta jutros, Sergej Lavrov (Rusija), Ketrin Ešton (EU), Džon Keri (SAD) i Andrij Deščica (Ukrajina) su najavili da se sastaju u podne, na radnom ručku, a zatim će se obratiti novinarima oko 15.00 po centralnoevropskom vremenu, prije no što se raziđu.

Za to vrijeme nije jasno tačno šta se dešava na istoku Ukrajine je nejasan. Izvještači javljaju da su proruski pobunjenici oduzeli šest oklopnih vozila kijevskih snaga, oko Slovjanska, grada koji je centar pobune, i da su neki vojnici iz Kijeva prešli na stranu proruskih pobunjenika.

U Donjecku je naoružana grupa ljudi s fantomkama zauzela kancelariju gradonačelnika.

Prema Kijevu i zapadu, oružane grupe su zapravo pripadnici ruskih specijalnih snaga, kao na Krimu, u martu, prije no što je pripojen Rusiji.

Moskva demantuje da su njeni vojnici ili agenti na ukrajinskoj teritoriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri stigao je sinoć u Ženevu za današnje razgovore. On je rekao da želi da pomogne da se uspostavi pravi dijalog između Rusije i Ukrajine. Cilj Vašingtona je da Rusija prestane da podržava i ohrabruje separatiste u Ukrajini i da povuče trupe sa granice s Ukrajinom, rekao je Keri.

 

Portal Analitika