Svijet

Izaslanik UN-a: Ne ponoviti tragediju bivše Jugoslavije u Ukrajini

1604IvanSimonovic
Visoki zvaničnik UN-a Ivan Šimonović izjavio je danas za CNN da kriza u Ukrajini podsjeća na prilike u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina prošlog stoljeća, ali se nada da se tragedija raspada nekadašnje države neće ponoviti 25 godina poslije u Ukrajini, prenosi portal Index.hr.

Izaslanik UN-a: Ne ponoviti tragediju bivše Jugoslavije u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

- Postoje neke sličnosti, ali se nadam da će biti preduzete preventivne mjere koje će spriječiti tragediju kakva se dogodila u bivšoj Jugoslaviji - rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava.

- Kroz nepristrani monitoring i javnu objavu izvještaja možemo pridonijeti smirivanju stanja i sprječavanju takva tragičnog ishoda - dodao je hrvatski diplomata koji je vodio UN-ovu misiju za utvrđivanje stanja ljudskih prava u Ukrajini.

Po njegovim riječima, posmatrači Ujedinjenih nacija nisu došli u Ukrajinu da bi pisali „politički uravnotežene“ izvještaje ili zauzimaju strane, nego da nadziru stanje i izvještavaju na osnovu činjenica.

- Čvrsto vjerujem da tako možemo pomoći u smirivanju napetosti – zaključio je on.

Srušen ukrajinski borbeni avion?

Blizu Kramatorska, na istoku Ukrajine, srušen ukrajinski vojni avion „Suhoj 27“, javlja agencija Itar-Tas pozivajući se na očevice, a prenosi hrvatski portal.

Informacija, zasad, nije potvrđena iz službenih izvora. Takođe, više detalja o eventualnom incidentu nije poznato.

Ova dojava je uslijedila nakon vijesti da su četiri borbena aviona nadlijetala Kramatorsk i otvorila vatru na vojni aerodrom, u sklopu akcije koje su ukrajinske vlasti pokrenule protiv proruskih separatista.

Ukrajinski parlament održao je zatvorenu sjednicu, čija tema su događaji koji se odvijaju na istoku zemlje, prenosi portal Klix.ba.

Ministri odbrane i unutrašnjih poslova informisali su vršioca dužnosti predsjednika države Olesandra Turčinova i poslanike parlamenta o situaciji na istoku Ukrajine.

Lider partije Udar Vitalij Kličko, nakon sjednice je kazao da je napravljen plan za rješavanje krize koju započeli proruski militanti.

Ministar odbrane Ukrajine Mikail Koval, nakon sjednice, odmah je otputovao na istok Ukrajine.

Foto: index.hr

Portal Analitika