Abiznis

Odbor za ekonomiju nenadležan za tumačenje Zakona o finansiranju stranaka

1604odborzaekonomijuok
U
nastavku rasprave o sprovođenju nadzora nad primjenom Zakona o finansiranju političkih partija, započete u ponedjeljak, član parlamentarnog Odbora za ekonomiju Srđan Milić (SNP) najavio je da će ponovo inicirati kontrolno saslušanje uprave EPCG , koja odbija da uključi struju ulcinjskoj Solani zbog duga od 20.000 eura. Milič je na prethodnoj sjednici odbora naveo da Solani prijeti potapanje i da je hitno potrebno uključiti struju kako bi se ta opasnost neutralisala.

Odbor za ekonomiju nenadležan za tumačenje Zakona o finansiranju stranaka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da zakon o finansiranju političkih partija nije prepreka za isplatu socijalnih davanja i drugih naknada. Mladen Bojanić (Pozitivna) je istakao da zakon nema retroaktivno dejstvo i da se, shodno tome, obaveze države nastale u periodu prije raspisivanja izbora moraju regulisati.

Milutin Đukanović (DF) je podsjetio da je odbor zatrpan zahtjevima državnih institucija vezano za tumačenje odredaba zakona.

-Nije tačno da je opozicija blokirala sistem u Crnoj Gori. Da je bilo ozbiljnosti u državnim institucijama, zakon je objavljen u službenom listu mjesec dana prija raspisivanja izbora, tako da su imali vremena da većinu stvari koje se pominju u zahtjevima završe u tom periodu. Međutim, DPS je ubjeđivao državne institucije da će zakon biti oboren na Ustavnom sudu. Međutim, to se neće desiti i lokalni izbori će se održati po ovom zakonu- naglasio je Đukanović, uz opasku da ne može da shvati da EPCG traži tumačenje da li može da nastavi sa odobravanjem popusta od 10 odsto redovnim platišama.

„Obično je podmetanje da se ovaj zakon odnosi na privatne kompanije. Zakon su, između ostalog, podržali eksperti Evropske komisije. Protiv ministra prosvjete treba podnijeti krivičnu prijavu ukoliko se nastavi sa praksom da se ne isplačuju studentski krediti, što je nesporno. Isto važi i za dugovanja prema radnicima. Nijesam primjetio da je traženo tumačenje ovog zakona kad je beranski DPS isplaćivao jednokratnu socijalnu pomoć svojim pristalicama- kazao je Đukanović.

Veljko Zarubica (DPS). istakao je da je njegova partija već iznijela sve nedoumice vezano za sprovođenje zakona.

-Mi smo zatrpani dopisima za tumačenje zakona, što nema mnogo veze sa ingerencijama ovog odbora. Na nama je da pratimo njegovo sprovođenje, a ne da se bavimo tumačenjima. To je moguće nadležnost Zakonodavnog odbora i neću da ulazim u ingerencije koje mi ne pripadaju- podvukao je Zarubica.

On je odbacio navode da je DPS na bilo koji način uticala na državne institucije.

-Mi se jesmo obratili inicijativom za ocjenu ustavnosti nadležnom sudu, vidjećemo šta će biti. Ovdje sigurno ne sjedi niko ko se protivi isplati studentskih kredita, niti isplati novca radnicima Metalca- rekao je Zarubica.

Damjanović je najavrio da će na sjednicu narednog utorka pozvati ministra finansija Radoja Žugića.

-Ministarstvo finansija sprovodi zakon, a mi nadziremo njegovu primjenu. Pitaćemo ministra zašto se ovi zahtjevi za tumačenja dostavljaju nama, a ne ministarstvu i naravno, tražićemo pojašnjenje zašto se zakon ne sprovodi- rekao je Damjanović.

Rešad Adrović (DPS) kazao je da je ta partija zbog brojnih manjkavosti podnijela veliki broj amandmana na nacrt zakona.

-Ovoliki broj zahtjeva za tumačenje zakona pokazuje da je bilo puno propusta prilikom njegovog usvajanja- naglasio je Adrović.

Milić je kazao da Ustav izričito propisuje da zakoni nemaju retoraktivno dejstvo, osim u izuzetnim slučajevima.

„Sve ono što je nstalo kao obaveza prije stupanja na snagu ovog zakona se mora izmiriti. Mislim da još nijesu isplečne sve odšetet zbog poplava u Zeti. EPCG danas ima 202 miliona eura nenaplećnih potraživanja, ali nemaju problem da zbog raltivno male sume isključe struju ulcinjskoj Solani, Rudniku Mrkog uglja u Beranama, rožajskom Gornjem Ibru...“, kazao je Milić.

Nebojša Medojević (DF) je ocijenio da je zloupotreba državnih resursa „upravo ova šuma zahtjeva za tumačenje zakona“.

-Nemojte mi reći da ovo nije koordinirano sa DPS-om. Jednokratne isplate i zapošljavanja su vaše rabote, naši birači ne znaju šta je to. Sramotno je zloupotrebljavati studente i radnike čije ste firme zatvorili da bi politički profitirali. Zloupotrebljavate najveću sirotinju u Crnoj Gori i pritiskate je da za maksimalno 150 eura glasa za vas. Dobar dio krivice snosi SDP, jer je nemoralno sjedjeti u vlasti koja se bavi kupovinom glasova- rekao je Medojević.

Adrović je odlučno negirao Medojevićeve navode, ističući da DPS nije uticao na državne insittucije. Medojevič mu je replicirao da su u Beranama na dan izbora isplaćivane fiktivne naknade i da za to postoje brojni dokazi.

-Potrebno je samo da dođe normalni i nezavinsi državni tužilac. Žalosno je što moramo usvajati ovakav zakon isključivo zbog vas, a kad se vlast promjeni modifikovaće se i ovaj zakon jer neće biti potreban u ovakvom obliku- rekao je Medojević.

Sjednica povodom sprovođenja nadzora nad primjenom Zakona o finansiranju političkih partija nastavlja se u utorak.

Portal Analitika