Abiznis

UP: Uvođenje kvota za strance na nivou zanimanja nije dobar prijedlog

upo
V
lada je zadužila Ministarstvo rada i Zavod za zapošljavanje da najkasnije do kraja drugog kvartala urade analizu za moguće uvođenja kvota za strance na nivou zanimanja , a sve kako bi se stalo na put sve češćoj pojavi da se radne dozvole za strance izdaju uglavnom nekvalifikovanim radnicima. Rumica Kostić iz Unije poslodavaca smata da je takav koncept vrlo teško primijeniti, očekuje da analiza to i pokaže:

UP: Uvođenje kvota za strance na nivou zanimanja nije dobar prijedlog
Portal AnalitikaIzvor

- Imajući u vidu pravni system Crne Gore, to je prije svega Zakon o klasifikaciji djelatnosti i standardnu klasifiakciju zanimanja, koja sadrži veliki opseg zanimanja, sa druge strane mora se uzeti i činjenično stanje da pretežan broj stranaca, koji privremeno rade u Crnoj Gori su nekvalifikovani radnici, kaže ona.

Kostić ističe da sadašnja podjela kvota prema namjeni dobro funkcioniše te da nema potrebe da se zakonska regulativa mijenja,

Prema zvaničnim podacima kvota za strance ove godine iznosi 19.500 radnih dozvola, od čega je oko 80 odsto izdato za nekvalifikovane radnike. (Antena M)

 

Portal Analitika