Društvo

Orascom predstavio plan rekonstrukcije Mamule

1604orascom
O
rascom želi da projekat Mamula Ostrvo Hotel&Spa doprinese unapređenju turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore, da bude povezano sa Luštica Bay destinacijom i bude promoter na globalnom nivou tog strateškog razvojnog projekta. Stoga će nastojati da započne obnovu Mamule čim ponuda Orascoma bude prihvaćena i nakon što budu stvoreni zakonski uslovi za to- navodi se u saopštenju ove kompanije.

Orascom predstavio plan rekonstrukcije Mamule
Portal AnalitikaIzvor

Vizija kompanije Orascom je da se, očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera, obnovi tvrđava Mamula i ostrvo Lastavica i na taj način stvori jedna od vodećih destinacija u Crnoj Gori, kao prvi i jedini Hotel&Spa  na ostrvu.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.

Suprotno javno izraženim bojaznima, objekat će biti javnog tipa, u potpunosti otvoren za pristup Novljanima, građanima Boke, Crne Gore i uopšte svim gostima. Cijene usluga se neće razlikovati od cjenovne politike ostalih objekata na crnogorskoj obali, a planirano je da projekat stvori direktno i indirektno 200 radnih mjesta.

Revitalizacijom tvrđave će biti očuvano prirodno i istorijsko okruženje, ali će se ono kombinovati s modernim hotelskim sadržajima, ugostiteljskim objektima, sportskim i zabavnim sadržajima kojima će se udovoljiti zahtjevima različite klijentele. Hotel će privući sve strukture, kako domaćih i onih iz okruženja,  tako i međunarodnih turista, jer će biti jedinstven projekat koji uključuje kulturu, odmor i hotel.

Koncept obnove predviđa maksimalni napor da se zaštiti životna sredina i akvatorijum: dvije male plaže će biti sačuvane, sva otpadna voda će se prikupljati i reciklirati, modernim tehnikama izgradnje biće smanjene potrebe za grijanjem i hlađenjem.

-Orascom uvijek izvodi samo projekte s niskim stepenom zauzetosti prostora, niskim stepenom emisije ugljenika i ograničenom visinom gradnje, radi očuvanja pejzaža i prirodnog prostora. To takođe podrazumijeva korišćenje arhitekture koja se uklapa u lokalnu zajednicu modernizovanjem tradicionalne lokalne arhitekture ali i izgradnjom u skladu s najvećim ekološkim standardima. U tom pogledu reciklaža otpada i prečišćavanje voda čine osnovu za našu cjelokupnu operativnu filozofiju. Specifičnost lokacije ostrva sa tvrđavom Mamula zahtijeva pažljiv odnos prema prirodnom okruženju, prirodnim i stvorenim vrijednostima u okviru stvaranja uslova za njegovu održivu turističku valorizaciju- kaže se u saopštenju Orascoma.

Arhitektonsko-urbanistički projekat turističke valorizacije ostrva Mamula sadrži: hotel, spa, dnevni/noćni plažni bar otvorenog tipa i istorijski zaštićen prostor, koji će biti i edukativnog karaktera, kao ključne komponente uklopljene u prostornu organizaciju tvrđave i ostrva.

Izbor tehnologije gradnje i odabir materijala biće zasnovani na potrebama  očuvanja predionog, prirodnog i vizuelnog identiteta. Zahtjevi zelene gradnje koja podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija, kao i građenje korišćenjem prirodnih, zdravih i nezagađujućih materijala, odrediće koncepciju, dinamiku i model realizacije arhitektonsko-urbanističkog projekta turističke valorizacije ostrva Mamula.

Portal Analitika