Politika

Pejanović-Đurišić: Crna Gora najuspješniji kandidat za članstvo u NATO

konferencijapocetna
M
inistarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić ocijenila je da postojeći rezultati govore da je naša zemlja trenutno najuspješniji kandidat za članstvo u NATO. Na konferenciji koju je organizovao Univerzitet Donja Gorica, na temu „Paralelni proces evropskih i euroatlantskih integracija – rezultatati i obaveze“, Pejanović-Đurišić je izrazila sigurnost da će Crna Gora odgovoriti izazovima, te da će naše društvo pretrpjeti promjene u svim društvenim oblastima.

Pejanović-Đurišić: Crna Gora najuspješniji kandidat za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

-Sigurna sam da ćemo se svi složiti oko činjenice da je, od sticanja svoje nezavisnosti, Crna Gora učinila značajan napredak kako u smisli evropskih, tako i u smislu euro-atlanskih integracija. Ovaj napredak nije došao sam od sebe, već je rezultat snažne posvećenosti Crne Gore integrativnim procesima, koji predstavljaju strateške prioritete od nacionalnog značaja, kazala je ministarka odbrane, dodajući da je ubijeđena da je najbolji način da se obezbijedi stabilnost cijelog regiona kroz sistem kolektivne zaštite.

-Ubijeđena sam da će kroz proces euroatlantskih integracija malo i tradicionalno društvo, kakva je Crna Gora, doživjeti promjene u svim društvenim oblastima, naglasila je Pejanović -Đurišić.

DSC_0496
Prema njenim riječima, put ka EU i NATO zahtijeva snažnu vladavinu prava i demokratiju, što predstavlja jedan od ciljeva aktivnosti naše zemlje. U oba procesa, kaže Pejanović-Đurišić, Crna Gora je veoma uspješan kandidat.

- Osnovne vrijednosti Evropske unije, kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava postale su okosnica naših aktivnosti. S druge strane, svi ćemo se složiti da samo stabilno i bezbjedno društvo može osigurati adekvatan okvir prave demokratije. Upravo tu postaje očigledna sinergija sa procesom euro-atlanskih integracija. Iz tih razloga je Crna Gora i pratila agende oba integrativna procesa, smatrajući ih komplementarnim procesima, postižući na taj način bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu. Upravo se na ovaj način došlo do rezultata da Crna Gora danas predstavlja najuspješnijeg kandidata za članstvo i u Evropskoj uniji i u NATO, rekla je ministarka odbrane na današnjoj konferenciji.

U narednom periodu neophodno je dodatno raditi na modernizaciji, reformi sistema bezbjednosti i obezbjeđivanju podrške za članstvo u NATO, kao i nastaviti sa političkim dijagolom.

DSC_0528
Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Sju Kej Braun istakla je da će članstvo Crne Gore u NATO i EU donijeti benefite našoj zemlji, ali i regionu. Odluka za ulazak NATO, podvlači Sju Kej Braun, mora biti rezultat otvorene i transparentne debate.

-SAD podržava debate, kao primjer konstruktivne diskusije. Važno je naglasiti da su putevi ka Evropskoj uniji i NATO alijansi paralelni procesi, prepleteni. To naravno nije iznenađenje, jer kriterijumi za članstvo veoma slični. Dijele iste ciljeve i vrijednosti, kazala je Sju Kej Braun, dodajući poznat stav da Sjedinjene američke države valorizuju napore naše zemlje i podržavaju njen put.

DSC_0519
Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pijus Fišer istakao je da savezi kojima Crna Gora teži, dijele iste vrijednosti i ciljeve, koje naša zemlja mora da ispunjava: vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, i vladavinu zakona.

- Većina zemalja Evropske unije danas su članice oba saveza. NATO integracije i EU integracije su komplementarne, a Njemačka podržava Crnu Goru na oba puta. No, aktivna ne znači i bezuslovna podrška, istakao je Fišer aludirajući na niz izazova na koje naša zemlja mora da odgovori.

-Mi želimo da vidimo Crnu Goru u NATO kao demokratsku zemju koja dopronosi sigurnosti regionu. Nema sumnje da će benefita biti mnogo, rekao je ambasador Njemačke, dodajući da naša zemlja mora obezbijediti sigurno okruženje za predstavnike sedme sile, povjerenje građana i iste šanse za sve.

DSC_0463
U procesu integracija važno je objasniti građanima koji su benefiti, te koja političke opcije su na stolu. Neutralnost, kao jedan od scenarija, za našu zemlju nije moguć.

-Konstatujem da je debata o članstvu u NATO intenzivirana i kvalitativno i kvantitivano se razvila u posljednjih mjesec dana, istakao je Fišer, napominjući da se debate ne organizuju za strane diplomate i političke predstavnike, već  građane koji moraju da osjete benefite.

Ambasador Vladimir Gasparič govorio je o putu Slovenije ka NATO i EU, istakavši da je našim susjedima bilo potrebno 10 godina da okončaju komplikovan proces, ali da Crna Gora pokazuje bolje „snalaženje“, te da imamo veće šanse da se put brže i završi.

DSC_0557
-Sloveniji je trebalo 10 godina, a vi izgleda imate mnogo veće šanse. Procesi su teški, komplikovani. Na trenutke je mučno, treba prilogađavati „hiljade zakona“, ali se isplati, istakao je Gasparič.

On je dodao da iskustvo Slovenije pokazuje da je odluka bila mudra, a benefiti se prepoznaju kroz slobodu kretanja, kao i mogućnosti zapošljavanja u svim zemljama EU.

-Dobili smo apsolutno veći stepen sigurnosti, moderne i tehološki bolje snadijevene oružane snage, koje su manje nego ranije, ali bolje. Slovenija po vojniku iz budžeta troši dva puta i pet puta manje nego Austrija i Švajcarska, objasnio je Gasparič.

DSC_0516
Prema njegovim riječima, Slovenija nije mogla sebi da priušti neutralnost, jer je to opcija koja mnogo više košta.

-Mi nijesmo imali šanse da budemo neutralni, jer neutralnost zavisi od geopoliti;kih razloga. Neutralnost je vezana na jakoj ekonomiji i košta. Sam plaćas sve rodove vojske, a to je strašno skupo, kazao je Gasparič.

DSC_0567
Konferenciji je prisustvovao i državni sekretar za EU integracije Aleksandar Andrija Pejović koji je govorio o spajanju procesa pristupanja EU i NATO.

-Bezbjednost, vanjska komponentna, sve ono što radimo i  mirovnim operacijama, a imajući u vidu u činjenicu da je vladavina prava važna za našu evropsku intregaciju, sastavni su dio očekivanja saveznika NATO-a. Demokratizacija, ljudska prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, sastavni je dio onoga što kroz evropsku agendu ispunjavamo i za NATO, istakao je Pejović.

DSC_0522

A.S.

Foto: Ivana BOŽOVIĆ

Portal Analitika