Svijet

Južna Koreja: U brodolomu nestalo 300 osoba

brodolom2ok1604
O
ko 300 osoba se vodi kao nestalo nakon što se kod obala Južne Koreje prevrnuo trajekt na kom je bilo 459 osoba, uglavnom učenika, javlja Skaj njuz. I BBC prenosi slično, odnosno da se traga za najmanje 290 osoba.

Južna Koreja: U brodolomu nestalo 300 osoba
Portal AnalitikaIzvor

U akciji spasavanja učestvuje 18 helikoptera i 34 broda. Strahuje se da je veliki broj nestalih ostao zarobljen u trajektu i da im nema spasa jer je voda hladna i hipotermija nastupa za oko dva sata. Agencije navode da se akciji spasavanja pridružio i jedan brod američke mornarice.

Zvanično, u ovoj nesreći stradale su dvije osobe. Obalska straža je navela da je pronađeno tijelo jedne 27-godišnje žene, članice posade, a zvaničnici su saopštili da je još jedna osoba stradala ne precizirajući o kome se radi.

Mada su vlasti ranije saopštile da je spaseno 368 ljudi, Ministarstvo za mornaricu navelo je da su svega 164 osobe na bezbjednom. "Ostali još nisu pronađeni", rekao je portparol Ministarstva i dodao da je, u međuvremenu, revidiran i broj putnika i članova posade, kojih je na trajektu bilo 459, umesto 477, kako je prvobitno rečeno.brodolom1504

Na snimcima se vide mokri i promrzli učenici, ogrnuti ćebadima, koji su izvučeni iz vode i smešteni u školsku fiskulturnu salu na obližnjem ostrvu. Jedan od njih, Lim Hjung-min, rekao je novinarima da su on i drugi đaci skočili u okean s pojasevima za spasavanje i potom plivali do spasilačkog čamca.

"Dok se trajekt naginjao i tonuo, posrtali smo i sudarali se jedni s drugima", rekao je Lim, dodajući da su neki putnici krvarili. "Kada sam skočio u okean, voda je bila tako hladna... Plivao sam brzo sam, misleći samo na to kako da preživim."

U brodu je bilo 325 učenika koji su išli na ekskurziju. Međutim, jutros oko 9 h po lokalnom vremenu, s broda je poslat poziv u pomoć, u trenutku kada se trajekt nalazio na 20 kilometara od ostrva Bjeonpong, saopštili su Obalska straža i jedan vladin zvaničnik.

Obalska straža je navela da je pronađeno tijelo jedne 27-godišnje žene, članice posade, a zvaničnici su saopštili da je još jedna osoba stradala ne precizirajući o kome se radi.

Trajekt je u potpunosti potonuo za oko dva sata, saopštila je Obalska straža ne navodeći uzrok nesreće i u kakvom stanju se nalaze povrijeđeni.bordolom3ok1604

Brod je krenuo iz luke Inčeon, na zapadu Južne Koreje u utorak veče i trebalo je da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu zemlje.

Mornarica je rasporedila 22 broda i jedan helikopter za spasavanje i potragu a sprema se da pošalje i specijalne snage i tim za uništavanje objekata pod vodom koji treba da spasu putnike koji su skočili u vodu sa pojasevima za spasavanje pošto im je kapetan broda rekao da napuste trajekt.

Vazduhoplovne snage Južne Koreje poslale su transportni helikopter C-130 sa čamcima za spasavanje, a na mjesto nesreće stiglo je i oko 10 armijskih helikoptera i timovi za spasavanje, saopštila je vojska.

 

b92

Portal Analitika