Svijet

Ko plaća cijenu tehnološkog napretka?

kinezinesretni1604
E
lektronski uređaji danas dostupni su zaista svakome. "Realni kapitalizam" omogućio je da bilo ko - u zavisnosti od finansijskih mogućnosti - kupi sebi nešto od pametnih uređaja nove generacije. Plaćamo za svoje "gadžete" u prodavnicama ili "na crno", ali cijenu plaćaju i oni koji ih proizvode. Svojim zdravljem i životima.

Ko plaća cijenu tehnološkog napretka?
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj kratki dokumentarni film "Who Pays the Price?" bavi se Kinezima koji su stradali na radnom mjestu proizvodeći potrošačku elektroniku za velika imena kao što su Apple, Samsung, Nokia i drugi. Uglavnom su otrovani benzenom, hemijskim spojem koji je zbog svoje toksičnosti zabranjen u razvijenim zemljama.

U Kini nije, pa ga i dalje koriste, iako trovanje benzenom može dovesti do leukemije i drugih bolesti. Uređaji proizvedeni bez benzena krajnje korisnike bi koštali dolar više.

Kako je navedeno u filmu "Who Pays the Price?" u Kini 200 miliona ljudi radi u uslovima opasnim po zdravlje. Službeni podaci govore da se jedna osoba otruje svakih pet sati, ali strahuje se da je stvarni broj daleko veći.

B92

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.