Društvo

VUČKOVIĆ: Konkurs za državnog tužioca zavisi od DIK-a

1601veselinvuckovicok
S
tav Tužilačkog savjeta je da na raspisivanje novog konkursa za vrhovnog državnog tužioca ne bi trebalo da se odnosi izborni zakon kojim je zabranjeno raspisivanje oglasa i zapošljavanje do 25. juna.

VUČKOVIĆ: Konkurs za državnog tužioca zavisi od DIK-a
Portal AnalitikaIzvor

Bez obzira na jasan stav, Tužilački savjet će, kako je Blicu Crna Gora rekao vd. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, zatražiti mišljenje Državne izborne komisije, kojoj je povjeren nadzor nad sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih partija, da li se zabrana iz tog zakona odnosi i na novi konkurs za vrhovnog državnog tužioca VDT.

- Naše je stanovište da se rokovi koji su utvrđeni Zakonom o državnom tužilaštvu u pogledu rokova za izbor rukovodilaca i državnih tužilaca moraju poštovati i da smo mi dužni, jer se radi o strogo utvrđenim rokovima, da sprovedemo proceduru opšteg izbora rukovodilaca i državnih tužilaca. Radi se o rokovima koji ne bi smjelo da se prekorače. Smatramo da se Zakon o finansiranju političkih partija ne može odnositi na izbor vrhovnog državnog tužioca - kategoričan je Vučković.

Neizbor vrhovnog državnog tužioca u parlamentu razočaravajuća je odluka i što duže bude trajao proces izbora, manje je šansi za napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručili su američki i njemački ambasadori u Crnoj Gori, Su Kej Braun i Pijus Fišer.

Upitana ko je krivac za ovakvo stanje, Braun je novinarima kazala da neće upirati prstom ni u koju grupu ili pojedinca.

Fišer je, kako je kazao, saglasan sa američkom koleginicom da je neizbor VDT-a razočarenje.

- Jer vam hitno treba VDT i, što duže treba da se izabere novi VDT, manje je šansi da se vidi napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To mjesto treba da bude popunjeno, jer je VDT ključna osoba za uspostavljanje bilansa rezultata za Crnu Goru - rekao je Fišer.

I on smatra da nema smisla kriviti nekoga za ovakvu situaciju.

"Sve zainteresovane strane moraju da rade da bi obezbijedile da imamo VDT što prije. I ovo se odnosi kako na vladajuću koaliciju, tako i na opoziciju", rekao je Fišer.

Sa stavom njemačkog i američkog ambasadora slaže se i Veselin Vučković.

- Bez prava i želje da dajem političke komentare, što ne bi ni bilo u nadležnosti državnog tužioca, pridružujem se ocjenama koje su iznijeli ambasadori SAD i Njemačke. Njihovim ocjenama se malo što može dodati, osim činjenice da ćemo mi kao Državno tužilaštvo i Tužilački savjet učiniti sve što je u našoj nadležnosti da se ponovi postupak utvrđivanja predloga kandidata za VDT što prije pokrene. Iako su dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i vršioca dužnosti jasno propisane zakonom, opšte je stanovište da vd. stanje nije dobro. Moram podsjetiti da ono traje već godinu - kazao je Vučković.

VDT u ponedjeljak nije izabran u parlamentu, jer advokat Goran Rodić, na tajnom glasanju, nije dobio tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika. Za njega je glasalo 37 poslanika.

Portal Analitika