Svijet

MEDVEDEV: Zapad da ne obećava, neka da Ukrajini bar jedan dolar

26dimitrij0203
U
krajina je uštedjela stotine milijardi dolara na popustu na ruski gas od momenta proglašenja nezavisnosti, ukazao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

MEDVEDEV: Zapad da ne obećava, neka da Ukrajini bar jedan dolar
Portal AnalitikaIzvor

- Kao i drugim republikama bivšeg SSSR, mi smo Ukrajini pružali obimnu i veoma značajnu pomoć. Ja neću sada operisati ciframa, ali ću vam reći samo jedno - da mislim da je samo na popustima koje je dobila na gas i na netržišnim principima trgovanja gasom u periodu razvoja Ukrajine kao nezavisne države zemlja uštedjela stotine milijardi dolara - rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, "to nisu fantomske nego realne cifre".

- Druga stvar je što smo mi to radili iskreno, na osnovu dobrih, prijateljskih osjećanja koje smo gajili i gajimo prema Ukrajini - dodao je ruski premijer.

Prema njegovom mišljenju, Rusija i Ukrajina ne mogu "da grade svoje odnose samo na principima bratske podrške".

- Zato je u određenom momentu, kao i sa drugim našim partnerima, kao i unutar zemlje, došlo vreme da se pređe na tržišno formiranje cijena. Ali ja pominjem to upravo zbog toga što je takva pomoć pružana Ukrajini tokom dvije decenije. Ponavljam, ta pomoć se mjeri stotinama milijardi dolara - ukazao je ruski premijer.

Medvedev je, takođe, kako navodi Itar- tas, apelovao "na one koji pozivaju na pomoć Ukrajini da preduzmu korake i to i učine".

- Oni koji pozivaju da se pomogne Ukrajini trebalo bi da konačno učine nešto za nju. Prije svega mislim na evropske i prekomorske partnere. Dajte barem jedan dolar. Do sada smo samo čuli beskonačna obećanja: daćemo jednu milijardu, prebacićemo pet milijardi - želio bih da daju barem nešto - kazao je Medvedev.

Portal Analitika