Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • BOGDANOVIĆ: Apsurdno je da opštine koje nisu u izbornom procesu trpe zbog Zakona o finansiranju stranaka

BOGDANOVIĆ: Apsurdno je da opštine koje nisu u izbornom procesu trpe zbog Zakona o finansiranju stranaka

sasaok1604
G
radonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović smatra da je apsurdno da opštine, kao što je Cetinje, koje nisu u izbornom procesu, treba da trpe i budu usporene i ograničene u razvoju zbog Zakona o finansiranju stranaka.

BOGDANOVIĆ: Apsurdno je da opštine koje nisu u izbornom procesu trpe zbog Zakona o finansiranju stranaka
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi za Portal Analitika, Bogdanović je kazao da je Zakon ugrozio obavljanje osnovnih funkcija lokalnih samouprava, jer je onemogućio korišćenje sredstava iz Egalizacionog fonda, koji je jedan od važnih elemenata u finansiranju najvećeg broja opština u Crnoj Gori.

„Apsurdno je da opštine i gradovi koji nisu u izbornom procesu, kao što je Cetinje, ovakvim zakonima budu usporene i ograničene u razvoju. Zakon o finansiranju političkih partija koji je, kako su saopštavali oni koji su ga predložili i izglasali, imao ambiciju da poveća povjerenje u izborni proces,  doprinio je ugrožavanju vitalnih funkcija sistema, a samim tim i jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori“, smatra Bogdanović.

On dodaje i da je Zakon ugrozio obavljanje osnovnih funkcija lokalnih samouprava.

„Tu prevashodno mislim na funkciju socijalne zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, izvršavanje komunalnih poslova koji spadaju u domen javnog interesa, ali i brojnih drugih aktivnosti u nadležnosti opština i preduzeća čiji su one osnivači. Pored toga, Zakon je doprinio i značajnim ograničenjima u korišćenju Egalizacionog fonda, koji je jedan od važnih elemenata u finansiranju najvećeg broja opština u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović, zaključujući da se na ovaj način još jednom dovela u pitanje svrsishodnost ovog zakona.

„Zakon je,  nesumnjivo, ugrozio obavljanje osnovnih funkcija opština koje trebaju da omoguće svojim građanima pravo na kvalitetniji život u lokalnoj zajednici“, smatra sagovornik Portala Analitika.

Inače, na novac iz Egalizacionog fonda (22, 5 miliona eura) računa 15 crnogorskih opština- samo Podgorica i šest primorskih lokalnih uprava se ne finansiraju na ovaj način

Portal Analitika