Svijet

SAD pohvalile vojnu akciju Kijeva

1504bijela-kuca
B
ijela kuća saopštila je da je Ukrajina zbog provokacija proruskih odreda suočena sa "neodrživom" situacijom i pohvalila vojnu operaciju Kijeva kao odmjerenu.

SAD pohvalile vojnu akciju Kijeva
Portal AnalitikaIzvor


"Ukrajinska vlada ima odgovornost da osigura red i mir a ove provokacije na istoku Ukrajine stvaraju situaciju u kojoj vlada mora da odgovori", rekao je portparol Bijele kuće Džejms Karni, prenio je Rojters.



Prema njegovim rečima, SAD "ozbiljno razmatraju" proširenje sankcija Rusiji, ali ne i isporuku "ubojitog oružja" Ukrajini.



Jedan savjetnik američkog državnog sekretara Džona Kerija izjavio je juče da SAD razmatraju slanje oružja, ali je kasnije Keri rekao da Vašington "ne razmatra aktivno vojnu pomoć, ali preispituje svu pomoć koju može da pruži".



AFP podsjeća da su ukrajinski lideri danas poslali tenkove i vojnike ka gradu Slavjansku, gdje su proruski demonstranti zauzeli administrativne zgrade.



Francuska agencija dodaje da je američki predsjednik Barak Obama u jučerašnjem telefonskom razgovoru pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da "izvrši pritisak na proruske grupe da polože oružje u Ukrajini".

foto: www.mojevijesti.ba

Portal Analitika