Abiznis

Ruski gas će stići do svih

154gas
B
ez obzira na krizu u Ukrajini i razne smetnje, ruski gas će neometano stizati do svih kupaca. Krizom neka se bave političari, mi se bavimo Južnim tokom.To je izjavio član Upravnog odbora Gasproma i direktor preduzeća Južni tok o snabdijevanju Evrope plavim energentom, Oleg Aksjutin.

Ruski gas će stići do svih
Portal AnalitikaIzvor

"Krizom neka se bave političari, a mi se bavimo izgradnjom Južnog toka i na današnji dan mogu da kažem da se naš projekat realizuje u skladu s planovima. Do danas smo sklopili ugovore o polaganju prvog kraka gasovoda, zaključen je ugovor o nabavci cijevi za prvi krak i drugi krak gasovoda", naveo je Aksjutin.

Na pitanje koja su nova tržišta ukoliko Evropa ne bude htjela ruski gas, odgovara da je to prije svega Kina, navodeći da se sa partnerima iz ove zemlje već uveliko vode pregovori o isporukama gasa. "To je najkrupniji pravac isporuke ruskog energenta".

Prema njegovim riječima, projekat se zasad realizuje i planiraju da krajem aprila zaključe ugovor o postavljanju drugog kraka podvodnog cjevovoda.

"Prvi krak će biti završen u decembru 2015. godine. Onako kako je na početku i planirano. Ne očekujemo zastoje u izgradnji", naveo je Aksjutin.

Aksjutin nema uvid u gradnju gasovoda kroz Srbiju, ali ne sumnja da će i tu sve biti završeno na vrijeme. Baš kao i polaganje gasovoda po crnomorskom dnu.

"Od kraja maja i počeka juna počeće radovi na ruskoj obali Crnog mora. U avgustu i septembru na bugarskoj obali. Taj posao povezan je sa bušenjem mikrotunela. U novembru planiramo da počnemo polaganje cijevi ispod mora", kaže Aksjutin.

rtcg.me

Portal Analitika