Svijet

Ukrajinske trupe krenule u ofanzivu

154ukr
U
krajinski predsjednik Oleksandar Turčinov je kazao da su trupe krenule u ofanzivu na istoku zemlje, kako bi povratili gradove pod kontrolom proruskih demonstranta. Prema nepotvrđenim izvještajima u predgrađima grada Slavjanska na istoku Ukrajine se vode borbe.

Ukrajinske trupe krenule u ofanzivu
Portal AnalitikaIzvor

Ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov je kazao da su trupe krenule u ofanzivu na istoku zemlje, kako bi povratili gradove pod kontrolom proruskih demonstranta.

"Antiteroristička operacije je počela rano jutros", kazao je on, naglasivši da je cilj tih akcija zaštita ukrajinskih građana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na pres-konferenciji u Kini kazao da je odluka Kijeva da upotrijebi silu protiv ukrajinskih građana na istoku zemlje "neprihvatljiva."

On je rekao da su ustavne reforme ključ za stabilizaciju situacije.

Priadnici Desnog sektora su upali u sjedište Komunističke partije Ukrajine u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje, javlja lokalna televizija. Navodno, desničari su pretukli lokalnog zvaničnika Komunističke partije Valerija Sirjačenka.

"Eksplozije i pucnji se čuju. Oklopna vozila se kreću ka gradu", rekao je jedan anti-Majdan aktivista za agenciju Interfaks.

Podsjetimo, predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov je juče odobrio protivterorističku akciju protiv proruskih demonstrantata koji kontrolišu desetak gradova na istoku zemlje.

Jučerašnji dan su obilježili oružani incidenti, te se na Jutjubu pojavio video u kome se vidi kako naoružani ljudi otvaraju vatru na civilno vozilo jer nije stalo na njihovu komandu. Vozač i putnik su ranjeni u pucnjavi, te im je u bolnici pružena pomoć :

(RTCG)

Portal Analitika