Region

Hrvatska: Strane direktne investicije 437 miliona EUR

154er
D
irektna strana ulaganja u Hrvatskoj u prošloj godini su iznosila 436,9 miliona EUR, što je skoro 60 odsto manje u odnosu na 2012, pokazuju preliminarni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Hrvatska: Strane direktne investicije 437 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Direktna strana ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini su bila 618,1 milion EUR ili 58,58 odsto manja nego u 2012, prenosi Hina.

Strana ulaganja u Hrvatsku su u 2012. godini iznosila 1,05 milijardi EUR, godinu ranije 1,1 milijardu EUR, a niža od prošlogodišnjih bila su ulaganja u 2010. kada su iznosila 370 miliona EUR.

Statistika HNB za prošlu godinu pokazuje da su vlasnička ulaganja iznosila 518 miliona EUR, ulaganja koja se odnose na ostala ulaganja oko 139 miliona EUR, dok se kod zadržanih zarada bilježi odliv u iznosu od 219,9 miliona EUR.

Analitičari centralne banke u posljednjem Biltenu HNB-a, u kojem iznose podatke za posljednje tromjesečje prošle godine, naveli su kako su direktna strana vlasnička ulaganja u Hrvatsku u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosila samo 200 miliona EUR, od čega se oko jedne četvrtine odnosi na pretvaranje duga u kapital pojedinih preduzeća.

Najviše su stranci prošle godine ulagali u poslovanje nekretninama, u što se slilo 185,3 miliona EUR, u ostale poslovne djelatnosti 156,8 miliona EUR i u vlasnička ulaganja u nekretnine gdje je zabilježen iznos od 138,8 miliona EUR.

Posmatrano po zemljama, najviše stranih ulaganja pristiglo je prošle godine iz Holandije, do 152,8 miliona EUR, a potom iz Njemačke 123,8 miliona EUR.

Najveći odliv stranih ulaganja bilježi se kod Mađarske, od 171,3 miliona EUR.

U prethodnih 21 godinu, od 1993. do prošle, ukupno su stranici u Hrvatsku uložili 26,8 milijardi EUR.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.