Svijet

Danas 25 godina od protesta na trgu Tjenanmen

154tj
D
anas se navršava 25 godina otkako su na pekinškom trgu Tjenanmen počeli narodni protesti u ime demokratije i ljudskih prava predvođeni studentima, koji su trajali sedam sedmica, prije nego što ih je početkom juna 1989. godine silom ugušilo konzervativno državno rukovodstvo.

Danas 25 godina od protesta na trgu Tjenanmen
Portal AnalitikaIzvor

Na današnji dan prije 25 godina preminuo je bivši generalni sekretar kineske Komunističke partije Hu Jaobang, koji je važio za liberalnog reformatora, a hiljade studenata i intelektualaca je, u znak žaljenja za njim, izašlo na ulice Pekinga i tako otpočelo mirne prodemokratske proteste na najvećem trgu na svetu.

Protesti su brzo zadobili široku podršku gradskih stanovnika i razotkrili duboke podijeljenosti u kineskom političkom rukovodstvu, prenosi Tanjug.

Između aprila i juna 1989. godine, milion mladih ljudi, radnika i seljaka izašlo je na trg Tjenanmen, zahtijevajući demokratiju i protestujući protiv korupcije, sve dok u noći između 3. i 4. juna kineske vlasti na njih nijesu poslale vojsku i tenkove. Tada je ubijeno na stotine, a možda i na hiljade mladih ljudi, od kojih su neke pregazili tenkovi.

Kineska vlada nikada nije u potpunosti objelodanila šta se tada dogodilo, a proteste je nazvala "kontrarevolucionarnom pobunom".

Portal Analitika