Društvo

EPCG razmatra da li može da nastavi subvencionisanje

154ep
B
ord direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG razmatraće danas da li da nastavi subvencija, od pet i 10 odsto popusta  za oko 135.000 domaćinstava, koji redovno plaćaju račune zbog moguće koalizije sa zakonom o finasiranju političkih partija, saopšteno je CdM-u iz EPCG-a.

EPCG razmatra da li može da nastavi subvencionisanje
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, Odluka za prethodnu godinu istekla je 1. aprila tako da će Odbor odlučti o daljim postupcima kako ne bi došlo do kršenja zakona“, pojasnili su CdM-u iz EPCG.

Slicna situacija je, kako su dodali,  i za oko 14.000 socijalnih slučajeva koji imaju popuste na računu.

Današnje Vijesti su objavile da će Bord direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG razmatrati danas ukidanje subvencija za oko 135.000 domaćinstava, koji redovno plaćaju račune, i za oko 14.000 socijalnih slučajeva.

Razlog za to su odredbe Zakona o finasiranju političkih partija koje od dana raspisivanja i mjesec dana nakon održavanja izbora zabranjuju jednokratne pomoći i vanredna davanja.

EPCG odavno nagrađuje redovne platiše smanjenjem računa za pet ili 10 odsto. Najsiromašniji potrošači, takođe, odavno imaju redovne mjesečne popust.

Predsjednik Odbora Alek sandar Damjanović iz SNP-a je rekao da ne prihvata objašnjenja da je neko glasajući za zakon uskratio prava na isplatu kredita, otpremina i drugih davanja:

“To su političke igre koje ne prihvatam. Uz to, Ministarstvo finansija nas nije kosultovalo, već su obustavili isplate i adresiraju odgovornost na druge”.

U DPS-u smatraju da je zakon ugrozio socijalna davanja i paralisao privredu.

“Šta je sa isplatom stare devizne štednje? Šta ćemo sa suspenzijom ugovora o radu u realnom sektoru? Suspendovan je i rad i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori. Zabranjuje se i volonterski rad. Zakon je neprimjenjiv u praksi, napisan van Skupštine, a poslanici su ga samo dostavili u proceduru”, ocijenio je Zoran Jelić.

Mladen Bojanić iz Pozitivne nazavo je “sramnom” odluku Ministarstva prosvjete o studentskim kreditima.

Izvor: CdM, ND Vijesti

Portal Analitika