Društvo

Lukovac: Moskva preoštra

154luk
S
aopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova o "neprijateljskim izjavama premijera Mila Đukanovića prema Rusiji", preoštro je i neutemeljeno, a Crnoj Gori nije u interesu da na isti način odgovara, ocijenio je nekadašnji šef diplomatije i ambasador, Branko Lukovac.

Lukovac: Moskva preoštra
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedjeljak da “neprijateljske izjave” premijera Mila Đukanovića tokom posjede Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na račun Rusije, kao i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) u sankcijama protiv Rusije izazivaju “duboko razočarenje”.

Lukovac smatra da ne bi trebalo žuriti sa zauzimanjem konačnih stavova u odnosu na aktuelna kretanja u Ukrajini, i u vezi sa tim, prema politici i postupcima Rusije, kao i sa mjerama koje preduzimaju SAD i EU, pošto će se kriza dalje razvijati i komplikovati.

"Mislim da je reagovanje MIP-a Rusije o neprijateljskim izjavama predsjednika Đukanovića prema Rusiji, tokom posjete SAD, preoštro i, vjerujem, neutemeljeno, kazao je Lukovac Vijestima.

On je podsjetio da su i neke ranije izjave ruskih diplomata na račun aspiracija Crne Gore da postane članica NATO govorile o nezadovoljstvu Rusije zbog takve orijentacije.

“Mislim da je to osnovni razlog tako oštrih ocjena”, kazao je Lukovac.

Na pitanje kako bi Vlada trebalo da odgovori na takvu retoriku, Lukovac je kazao da nije u interesu Crne Gore da na isti način odgovara, već da saopšti principijelne stavove kada je riječ o očuvanju mira i stabilnosti, kao i teritorijalnog integriteta Ukrajine, te u vezi sa podrškom političkom rješenju za sadašnju krizu u Ukrajini.

(MINA)

Portal Analitika