Društvo

Odbor o zakonu o Glavnom gradu

154pg
O
dbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće danas Predlog zakona o Glavnom gradu, kojim je predviđeno da u njegovom okviru budu opštine Golubovci i Tuzi.

Odbor o zakonu o Glavnom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Zakonodavni odbor je ranije, većinom glasova, ocijenio da predloženi zakon nije u saglasnosti sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Izmjene Zakona o Glavnom gradu predložili su poslanici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke - Halil Duković, Nikola Gegaj, Tarzan Milošević, Miodrag Vuković, Žana Filipović, Zoran Jelić i Almer Kalač.

Predvideno da Glavni grad predstavlja teritorijalnu jedinicu lokalne samouprave na kojoj se obrazuju opštine kao unutrašnje organizacione jedinice koje imaju samoupravno-administrativni status.

Golubovci i Tuzi bi imali svoju teritoriju, svojstvo pravnog lica i propisani su poslovi, odnosno njihove nadležnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, dakle sopstveni poslovi opštine u okviru Glavnog grada.

Navodi se da se prilikom utvrđivanja broja i naziva opština imalo u vidu ekonomski, istorijski, kulturni, nacionalni, prostorni i razvojni uslovi za njihovo obrazovanje.

(MINA)

Portal Analitika