Region

Slovenija: Prodaju crkvu na aukciji

slovenska-street-maribor
M
oderna crkva koja je uz brojne donacije i priloge mještana 2008. godine sagrađena u mariborskom prigradskom naselju Košaki biće prodata na aukciji, a prvi rok za prodaju je 9. maj.

Slovenija: Prodaju crkvu na aukciji
Portal AnalitikaIzvor

Župnik župe Košaki Igor Novak kaže da je bio zaprepašćen kada mu je poštar predao obavještenje o aukciji.

"Morao sam da sjednem i duboko udahnem kako bi došao sebi", rekao je Novak.

Dok se ne vidi šta će biti s najavljenom prodajom crkve i da li će je otkupiti neko blizak mariborskoj nadbiskupiji, koju terete dugovi njenih posrnulih finansijskih fondova, vjernici iz Košakija slušaju mise u improviziranoj sobi u prostorijama mjesne zajednice.

Žale se na nemilosrdnost banaka koje ne vode računa o tome da su vjernici za crkvu poklonili zemljište i pomogli gradnju besplatnim radovima, prenijela je Hina.

Novak tvrdi da je od samog početka dogovaranja o finansiranju izgradnje crkve s tadašnjim građevinskim "divom" SCT, koji je kasnije otišao u stečaj, osjećao da će vjernici biti prevareni.

SCT je, naime, najprije usmeno pristao da 646.000 eura svojih potraživanja podmiri tako da u zamjenu dobije jedan hektar crkvenog zemljišta na drugoj lokaciji, ali je kasnije usmeni dogovor opozvao.

Sada su se u sve umiješale banke kojima SCT, ali i mariborska nadbiskupija duguju više stotina miliona eura, pa crkvu prodaju na aukciji.

Prva aukcija je sazvana za 9. maj, ali je malo nade da će već tada za novu i modernu, ali još ne sasvim opremljenu crkvu, ponuditi 1,7 miliona eura.

 

 

Portal Analitika