Region

EU ozbiljno zabrinuta zbog BiH

euok
Š
efovi diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog zaostajanja Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama.

EU ozbiljno zabrinuta zbog BiH
Portal AnalitikaIzvor

Oni su pozvali lidere te zemlje da se ozbiljno pozabave problemima građana.

"Dok sve druge države u regionu napreduju, BiH zaostaje", kaže se u saopštenju sa sastanka ministarskog savjeta EU u Luksemburgu.

Savjet je konstatovao da politički lideri u BiH koriste retoriku koja izaziva podjele i da im nedostaje politička volja da prevaziđu paralizu u odlučivanju, zbog koje je BiH već ostala bez znatnih sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Ministri su pozvali bosanske lidere da uvaže glas građana, koji su protestima tražili rješavanje osnovnih životnih pitanja kakobi se ekonomska i socijalna situacija popravila.

Savjet je podvukao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i osudio kao neprihvatljive pozive na secesiju i govor koji izaziva podjele.

Evropski ministri su pozvali političko rukovodstvo BiH da pristupi promjenama ustava u skladu sa presudi u slučaja Sejdić-Finci, kako bi proces evropskih integracija mogao da se nastavi.

 

Portal Analitika