Društvo

Odbor: ANB radila u skladu sa zakonom

skupstina
O
dbor za odbranu i bezbjednost zaključio je danas, većinom glasova, da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) u kontekstu prikupljanja, evidentiranja i čuvanja podataka preduzela mjere i radnje u skladu sa zakonom, bezbjedonosnim standardima i drugim procedurama i propisima koji regilišu tu oblast.

Odbor: ANB radila u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora danas su obavili kontrolno saslušanje direktora ANB Bora Vučinića na temu evidentiranja i čuvanja podataka u kontekstu primjene Zakona o ANB.

Protiv tog zaključka, kako je objasnio poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović, glasali su on, poslanici DF Nebojša Medojević i Andrija Mandić i predstavnik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić rekao je da je to tijelo potvdilo spremnost za nastavkom praćenja zakonitoisti rada ANB, saglasno ovšćenjima, a zbog obezbjeđivanja djelotvorne primjene zakona i vladavine prava.

Bulatović je podsjetio da je kontrolno saslušanje inicirala opozicija prošle godine zbog sumnje da ANB prati novinare, političare i predstavnike medija.

Nuhodžić je, nakon sjednice Odbora, rekao da je zaključeno da to tijelo insistira na nastavku pune profesionalne komunikacije nadležnih državnih organa, odnosno ANB sa građanima u cilju efikasne zaštite ljudskih prava i sloboda i jacanja povjerenja.

On je kazao da je od 2008. do kraja prošle godone 137 građana zatrazilo informaciju da li je ANB prikupljao informacije o njima.

Bulatović je podsjetio da je kontrolno saslušanje inicirala opozicija prošle godine zbog sumnje da ANB prati novinare, političare i predstavnike medija.

"Smatramo da ove službe još nijesu reformisane i da postoji snažna politička kontrola nad njima", ocijenio je Bulatović.

On je kazao da su apostrifirani slučajevi predsjednika Upravnog odbora Matice srpske Vladimira Božovića, glavnog urednika portala IN4S Gojka Raičevića i novinara Dana Duška Jovanovića.

Bulatović je kazao da su predstavnici opozicije glasali protiv prvog zaključka jer se njime daje legitimitet da je ANB postupala u skladu sa zakonom.

Bulatović je rekao da se mora razmisliti o izmjeni zakona o ANB-u i dopuni zakona o paralamentarnom nadzoru u dijelu koji se odnosi da Članovi odbora za bezbjednost i odbranu mogu dobiti detaljnije informacije od ANB.

On je naveo da su predstavnici opozicije glasali za preostala dva zaključka. (Mina)

 

Portal Analitika