Društvo

(VIDEO) Saradnja u prevenciji i institucionalizaciji djece

1404sporayum
P
rotokol o međusektorskoj saradnji u prevenciji i institucionalizaciji djece, čiji je cilj sprječavanja njihovog odvajanja od biološke porodice, potpisan je danas u Podgorici.

(VIDEO) Saradnja u prevenciji i institucionalizaciji djece
Portal AnalitikaIzvor


Protokol su potpisali ministari rada i socijalnog staranja i zdravalja,

Predrag Bošković

i

Miodrag Radunović

i pomoćnik ministra prosvjete

Vesna Vučurović

, čime se, kako je saopšteno, uz podršku UNICEF-a, obezbjeđuje saradnja tri vladina resora u rješavanju tog problema.



„Prije dvije godine, Crna Gora se sa drugih 20 zemalja u regionu obavezala da prestane sa praksom smještanja djece mlađe od tri godine u institucije“, podsjetio je šef predstavništva UNICEF-a,

Bendžamin Perks

.



Taj cilj se, kako je naveo, može postići sprječavanjem odvajanja djeteta od biološke porodice, ali i jačanjem usluga hraniteljstva i ostalih oblika porodične zaštite koji predstavljaju alternativu smještaja djece u institucije.



„Mi ćemo snažno raditi na tome da institucionalizacija ne bude samo riječ koju često upotrebljavate, već naprotiv, da bude jedan proces koji ćemo sprovesti onako kako smo dogovorili sa UNICEF-om i ostalim partnerima“, kazao je ministar rada i socijalnog staranja,

Predrag Bošković

.



On je naveo da je Protokol samo nastavak akcije nakon završetka kampanje Svako dijete treba porodicu.



Bošković je pojasnio da je značajno smanjen broj djece u domu u Bijeloj, gdje je prije par godina bilo 186 djece, a sada ih je oko 120.



„Jako je važno da postoji veće interesovanje porodica za nesrodničko hraniteljstvo“, kazao je

Bošković

.



On je podsjetio da se rezultati kampanje vide i kroz podatak da je na nedavnoj prezentaciji o hraniteljskom staranju bilo devet novih porodica zainteresovanih da postanu hraniteljske.



Ministar zdravlja

Miodrag Radunović

kazao je da je Protokol rezultat višegodišnje analize koju su radili ekspertski timovi u saradnji sa UNICEF-om.



Radunović

je, objašnjavajući ulogu Ministarstva zdravlja u tom procesu, kazao da je analiza rađena od 2005. do 2009. godine pokazala da je 60 odsto djece iz porodilišta ili dječje bolnice smješteno u institucije, a 50 odsto djece sa smetnjama u razvoju u Komanski most ili slične institucije u okruženju.



On je kazao da je jako važna primarna prevencija u kojoj će timovi ljudi raditi na edukaciji i podizanju svijesti o reproduktivnom zdravlju, planiranju porodice i odgovornom roditeljstvu.



Radunović

je naglasio da je važna uloga medicinskog osoblja koje može prepoznati parove ili majke koji mogu ili žele ostaviti dijete, i da treba raditi na prevenciji i prije nego majka dođe do porodilišta. - Treba u startu pokušati prepoznati moguće parove koji žele ostaviti dijeti i nekada je to kasno u porodilištu. Treba raditi na prevenciji, prije nego što majka dođe do porodilišta. Medicionsko osobolje treba da uoči eventualne socijalne razloge da dijete bude rođeno sa rizikom i da sjutra traži institucionalizaciju- kazao je

Radunović

.


Pomoćnik ministra prosvjete Vesna Vučurović kazala je da će taj resor i dalje razvijati inkluziju, i da će svako dijete prema svojim mogućnostima imati najkvalitetnije obrazovanje.

Izvor: Mina

 





 

Portal Analitika