Društvo

VUJANOVIĆ: Zakonom o finansiranju političkih partija građani poniženi i obeščašćeni

1404veselin
P
redsjednik sindikata državnih institucija Veselin Vujanović, kazao je u izjavi za Portal Analitika da su crnogorski građani stupanjem na snagu Zakona o finansiranju političkih partija poniženi i obeščaćeni i dodao da takav diskriminatorski odnos nijesu zaslužili od parlamentarne većine.

VUJANOVIĆ: Zakonom o finansiranju političkih partija građani poniženi i obeščašćeni
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj zakon je stavio u isti koš 450 hiljada građana tj.birača i bukvalno od njih napravio robu koja se kupuje za neki kredit, radno mjesto ili neku vrstu usluge. Zakon je unio dosta nervoze među građane i nadam se da će neko u parlamentu ozbiljno sjesti i povući potez koji će prekinuti čitavu ovu agoniju- istakao je Vujanović.

Upitan da prokomentariše kako vidi razrješenje trenutne situacije u vezi sa pomenutim zakonom, Vujanović kaže da postoji nekoliko varijanti.
- Prva je, da oni koji su donijeli ovaj zakon napišu jedno uputsvo za primjenu istog. Za ovih nekoliko dana koliko je zakon na snazi niko ne zna njegovo pravo tumačenje. Ne zna se da li se prije svega odnosi na javni sektor, na lokalnu samoupravu, na privatni sektor, koja su davanja suspendovana, koja nisu...Parlamentarna većina koja ga je donijela trebala bi da napravi kratko uputsvo kako se ovaj zakon primijenjuje, jer očito je nedorečen. Ne znam ko ga je pisao i ko je dao saglasnost za njega ali kao što vidite, donio je jednu veliku konfuziju među građane.- objašnjava Vujanović.

Drugo i kako kaže Vujanović, „konačno rješenje“ da se izađe iz ovakve situacije bilo bi formiranje parlamentarne većine koja bi u budućnosti i donosila i primjenjivala zakone.
- Mislim da bi možda trajno i pošteno rješenje bilo da se gospoda u pralamentu odrede da se zajedno sa predstojećim lokalnim izborima sprovedu i parlamentarni izbori. Ovo je jedan paradoks u državnoj politici-jedna većina donosi zakone, a druga ih primijenjuje. Možda bi konačno rješenje, ne samo u ovoj situaciji nego i u budućnosti, bilo da se konstituiše parlamentarna većina koja će da vrši izvršnu vlast i koja će da donosi zakone i da ih primijenjuje onako kako joj je bila namjera. Dajte da imamo jedne koji usvajaju i primijenjuju zakone. Svaki zakon je najbolji kad se primijenjuje jednoglasno- naglasio je Vujanović.

Na pitanje ko bi trebao da tumači ovaj zakon, Vujanović podvlači da bi svako mogao da ga protumači da nije “dvosmisleno napisan”.
- Neko upućuje na DIK koji još nije konstituisan, neko na skupštinski Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje. Kada je u pitanju zapošljavanje, tumačenje će morati da daju inspekcijski organi. Tri mjeseca su zaista premnogo da bi se išlo sa šaltera na šalter i dalo pravilno tumačenje. Svaki zakon može bilo koji pravnik da protumači, ako on nije dvosmisleno napisan. Ovaj zakon ima mnoge kontradiktornosti, a da ne govorim da je četiri ili pet ustavnih normi prekršeno. Mislim da treba biti pravi ekspert da bi neko mogao da protumači što je ovim zakonom htjelo da se kaže i koja je njegova poruka- ocijenio je predsjednik Sindikata državnih institucija.

- Jasno mi je, trebalo je da se spriječi političko zapošljavanje, ali onako kako je to formulisano zaista daje široki komfor i što je najgore, ovaj će zakon tumačiti svako onako kako mu odgovara- zaključio je

Veselin Vujanović

.

Portal Analitika