Svijet

Ukrajina: Istekao ultimatum, situacija veoma napeta

ultimatun
I
stekao rok za predaju oružja i deblokadu zgrada lokalnih administracija koji je proruskim demonstrantima na istoku Ukrajine dao predsjednik Oleksandar Turčinov.

Ukrajina: Istekao ultimatum, situacija veoma napeta
Portal AnalitikaIzvor

Sigurno je jedino da bi gradovi Ukrajine na istoku danas mogli biti suočeni sa mogućnošću otpočinjanja velike vojne operacije ukrajinskih snaga, jer je ultimatum istekao jutros u osam sati. Niko međutim ne može da predvidi šta će dalje dešavati. Situacija je veoma napeta i prati se svaki korak, obje srane.

Zasad, u istočnom gradu Slavjansku u kome su naoružani ljudi okupirali dvije vladine zgrade, nema spoljnih znakova da su separatisti postupili onako kako je zatraženo od njih.

Na zgradi sjedišta policije, jednoj od dve okupirane zgrade, i poslije isteka ultimatima se vijori ruska zastava, a maskirane osobe nastavile su da ispred zgrade dovlače vreće pijeska radi učvršćivanja barikada, prenijela je agencija Rojters.

Ni deseta sjednica Savjeta bezbjednosti UN sazvana zbog širenja krize na istok Ukrajine nije dala nikakve rezultate. Zapad je ostao na jednoj strani, optužujući Rusiju da je odgovorna za širenje krize u Ukrajini, dok zvanična Moskva opominje da se ne ide silom na demonstrante, inače proruski orijentisane.

 

(b92)

Portal Analitika