Svijet

Savjet bezbjednosti UN bez odluke o Ukrajini

savjetbezbjednosti
S
avjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je kasno sinoć hitnu sjednicu zbog povećanja nasilja na istoku Ukrajine, ali konkretne odluke su izostale.

Savjet bezbjednosti UN bez odluke o Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor



Sjednica, održana na zahtjev Rusije, održana je uoči današnjeg isticanja ultimatuma Kijeva proruskim demonstrantima da polože oružje ili će ukrajinska vojska pokrenuti vojnu operaciju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Oskar Fernandes-Taranko je rekao da su posmatrači UN u istočnoj Ukrajini opisali proseparatističke demonstrante kao naoružane grupe snajperima i automatskiom puškama.

"Činjenica je da su mnoge naoružane jedinice koje smo vidjeli opremljene pancirima, kamuflažnim uniformama sa uklonjenim oznakama", rekla je američki ambasador u UN Samanta Pauer.

Prema njenim riječima, te naoružane jedinice su podigle ruske i separatističke zastave na zgradama koje su zauzeli i pozivaju na referednum i ujedinjenje s Rusijom.

"Mi znamo ko stoji iza ovoga", rekla je ona, prenijele su agencije.

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev istakao je da "ovo nije rat između Ukrajinaca" i da je "ovo vještački napravljeno"

Ambasador Velike Britanije Mark Lial Grant rekao je da je Rusija skoncentrisala na desetine hiljada dobro opremljenih vojnika nedaleko od ukrajinske granice uz dodatnih 25 hiljada vojnika nedavno upućenih na Krim.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin odbacio je tvrdnje zapadnih zemalja i Ukrajine da Moskva stoji iza nasilja i istakao je da Ukrajina koristi radikalne neonacističke snage da bi destabilizovala svoj istočni region.

Čurkin je rekao da "neki ljudi, uključujući i članove Savjeta bezbjednosti, ne žele da vide stvarne razloge za ono što se događa u Ukrajini" i da uporno tvrde da Moskva stoji iza svega toga.

Čurkin je, poslije sjednice, rekao da očekuje da zapadne sile izvrše pritisak na Ukrajinu da ponovo razmisle o krajnjem roku za otpočinjanje vojne akcije.

U nedjelju je došlo do razmjene vatre između ukrajinskih specijalnih snaga i proruskih snaga u istočnim ukrajinskim gradovima.

Rusi na istoku Ukrajine strahuju da bi ih nova prozapadna vlada u zemlji ugnjetavala i zbog toga zahtijevaju referendum o autonomiji i eventualnom pripajanju Rusiji.

Portal Analitika