Region

April u Beogradu

2702bebakapicic
Ako se nekog aprila Beogradom umesto  "Ko to kaže, ko to laže...i opet će, i opet će...” razliju zvuci pesme  "... da rata više ne bude... " znaćemo da smo kao društvo ozdravili!

April u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

 

 

Piše: Beba KAPIČIĆ

 

"Postoji samo jedan put da izbegneš kritiku: ne radi ništa, ne govori ništa i budi ništa."-Aristotel

Postizborna depresija i veliko iščekivanje zahvatili su Srbiju, iz opozicionih voda pali orlovi pokušavaju ponovo da uzlete, snishodljivo nudeći novoj vladi svoje usluge po najnižoj tarifi, dok se onih šest posto koje ne bi u vladu umalo opet ne pocepa!

Mediji su prepuni nepodobština, krupne ribe su odavno na tapetu, sada smo svedoci da je korupcija, zloupotreba položaja, pljačka bila u svakom segmentu ovog nesrećnog potonulog društva, zarazna bolest koja se pojavila devedesetih  metastazirala je u vreme vladavine DOS!

Dubinski se češljaju i privode pravdi diljem zemlje Srbije, jer kralo se po ministarstvima, agencijama, bankama, opštinama, gradskim javnim preduzećima zaduženim za kanalizaciju, gradsku čistoću...u Nišu uhapšeni... U Doljevcu beži predsednik opštine jer mu je dojavljeno iz policije...krale su se oranice, robne rezerve, gde god zagrebete, kralo se,kralo se...

Ostaće zabeležene godine kada se dobro kralo u zblanutoj materijalno i moralno pokošenoj zemlji Srbiji!

Od aprila do aprila: April u Beogradu, procvetao Kalemegdan, proleće razotkriva svu dubinu moralnog i materijalnog posrnuća! Tri decenije manipulacija, Sodome i Gomore vrlih patriota koji su vodili ovu zemlju stigle su na naplatu, dugo putovanje u noć stazom koju su zacrtali krajem osamdesetih dovelo nas je do slepe ulice!

Šestog aprila 1941.g. bombardovan je Beograda zbog istorijskog ne fašizmu, 73. godine posle, polažući venac član privremenog organa grada Beograda, izvesni Nikola Nikodijević, ipak je prošaputao da je Srbija bila na pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu i da danas što češće treba da ističe svoju antifašističku prošlost!

Šestog aprila 1992.g. po nalogu Beograda JNA je pokrenula krvavi rat u Bosni, dvadeset godina posle počelo otkopavanje masovne grobnice na lokalitetu Oborci na području Donjeg Vakufa, za koji se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke oko 150 bošnjačkih civila. "Svjedočenje zaštićenog svedoka 101, u Haškom tribunalu, bivšeg vojnika Zvorničke brigade VRS-a i očevica streljanja zarobljenih Bošnjaka u Orahovcu: "Iz te gomile naslaganih mrtvih tijela, koja nisu više ličila na ljudska tijela, to su bili samo komadi mesa, odjednom se pojavilo ljudsko biće. Kažem ljudsko biće, ali u stvari to je bio dječak od pet do šest godina starosti. To je bio nevjerovatan prizor. Nevjerovatno. Ljudsko biće izlazi i ide prema putu, putu na kojem stoje vojnici koji automatskim puškama vrše strijeljanje. To dijete ide pravo prema njima. Svi vojnici i policajci koji su stajali na tom putu, svi su iznenada spustili svoje oružje i sledili su se od tog prizora. Dječak je bio pokriven dijelovima crijeva i mesa drugih ljudi."

Budući premijer najavljuje kao svoj prioritet posetu Sarajevu čim bude inaugurisan, dok je za 19. April u prostorijama Doma Vojske Srbije zakazana promocija knjige Ratka Škrbića pod nazivom "Srebrenička podvala", Na zahtev Fonda za humanitarno pravo, Ministarstvo odbrane Srbije onemogućilo je održavanje ovog skupa i na taj način pokazalo poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih!

April 1999. godine dočekan je pod NATO bombama, posle svih etapa krvavih gazimestanskih staza inspirisanih  Memorandumom SANU, Slobodan Milošević u svom ludilu i svom bunkeru želeći da ostvari bolesne naume oca nacije, etničko čišćenje, tzv. humano preseljenje gradjana Kosova, založio je i  Srbiju i njene građane!

Petnaest godina kasnije, otkrivaju se masovne grobnice Albanaca "humano" izmeštene sa mesta zločina da bi se zatro trag osmišljenog užasa! U kamenolomu Rudnica u Raškoj sumnja se da je država Srbija pobila 250 Albanca, najverovatnije civile; nema uniformi, vojne opreme, ima hodžinih zapisa, aspirina i dečijih vežbanki- očekuje se da počnu radovi i na drugim lokalitetima!

Aprila 2014. godine, posle više od dvadeset godina, RTS simbolično je vratila propusnice za ulazak u zgradu članovima izvršnog odbora Nezavisnog sindikata oduzete 1993. godine, ljudima koji su odbili da učestvuju u ratnohuškačkom novinarstvu! "Mi ne možemo da vam nadoknadimo patnje, izgubljene godine i potrošeno vreme, možemo samo jednim simboličkim činom, da vam odamo priznanje na hrabrosti koju ste pokazali u očuvanju integriteta novinara", rekao je predsednik Upravnog odbora RTS-a.

Mali znakovi na putu katarze: Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana Radomiru Počuči i Ivanu Ivanoviću zbog sumnje da su izvršili krivična dela ugrožavanje sigurnosti i rasne i druge diskriminacije putem interneta!

Vlada koja tek treba da se uspostavi najavljuje bolne ekonomske reforme kroz koje moramo proći da bi nam jednom bilo bolje, da bi smo jednom za svagda stavili tačku na tridesetogodišnju bestijalnost valstodržaca, besomučnu pljačku vršenu u patriotskom zanosu!

Mali znakovi na putu katarze i moralnog oporavka, tračak nade da će se Srbija suočiti sa krvavim orgijama vršenim u njeno ime devedesetih i nada da ih neće sprati majske kiše kada se formira nova vlada, da će neko kleknuti u Sarajevu naše sramote i u iščupanom srcu Jugoslavije tražiti oprost za sve suze, neizrecive patnje majki, supruga, sestara,dece, za Srebrenicu, Sarajevo, Foču... Dubrovnik, Vukovar, Zadar... Kosovo...za malu Milicu, za 1200 sarajevskih andjela, za Miloševićeve žrtve stradale u NATO bombardovanju, za prisilno mobilisane, za sve koji su se u srcu Srbije odupirali bezumlju rata...!

Ako se nekog aprila Beogradom umesto  "Ko to kaže, ko to laže...i opet će, i opet će...” razliju zvuci pesme  "... da rata više ne bude... " znaćemo da smo kao društvo ozdravili!

"Gotovo svi tumači slažu se da je bar jedna stvar sasvim jasna, a to je da ljudska zajednica mora da uloži veliki napor kako bi odrubila glave hidre rasizma, šovinističkog nacionalizma i kulturološke i religijske ogorčenosti koje na sve strane niču. I u razdoblju posle holokausta doslovno iste opasnosti nastavile su da vrebaju i čekaju pogodan trenutak, a čak su se iste čudovišnosti dogodile, samo u manjoj razmeri u poredjenju sa onim što se dešavalo za vreme Hitlera." (Šta je dobro?-Entoni Kliford Grejling)

 

Portal Analitika