Svijet

Ukrajina pokreće "punu antiterorističku operaciju"

1304ukrajinaPOCETNA
U
krajinske vlasti planiraju da pokrenu "punu antiterorističku operaciju" u kojoj će učestvovati i vojska, rekao je danas vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandar Turčinov.

Ukrajina pokreće "punu antiterorističku operaciju"
Portal AnalitikaIzvor

Turčinov je u televizijskom obraćanju istakao da je Moskva vodi rat protiv Ukrajine, tako što širi nered na istoku te zemlje, ali je najavio da nijedan od militanata neće biti krivično gonjen ukoliko do sutra ujutro preda oružje, prenose Nezavisne.

Više hiljada ljudi u Luganjsku, Donjecku i Harkovu danas su pozvali na održavanje referenduma o statusu regiona u Donjeckom basenu.

Demonstranti, koji podržavaju federalizaciju Ukrajine, saopštili su da su jedan njihov aktivista i dvojica pripadnika stranke Desni sektor poginuli u sukobima u Slavjansku.

Aktivista iz redova profederalnih demonstranata Nikolaj Solncev rekao je ranije da su ukupno tri osobe poginule - jedan aktivista i dva člana Desnog sektora.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov nešto ranije izjavio je da je pripadnik ukrajinske Službe bezbjednosti ubijen, a da su petorica ranjena tokom "antiterorističke operacije protiv proruskih militanata" u Slavjansku.

U oružanim sukobima proruskih demonstranata koji podržavaju federalizaciju Ukrajine i ukrajinskih snaga sigurnosti poginulo je šest osoba.

Sukobi su izbili u istočnom ukrajinskom gradu Sloviansku, gdje je Ukrajina pokrenula antiterorističku akciju.

BBC je javio da su demonstranti koji podržavaju Rusiju zauzeli zgradu gradskog vijeća u gradovima Makiyivka i Kharkiv.

Zvaničnici Evropske Unije su pozvali Rusiju da prekine svaki pokušaj destabilizacije Ukrajine, a predstavnica evropske diplomatije Ketrin Ešton je istakla da je "ozbiljno zabrinuta zbog akcija koje su u više gradova istočne Ukrajine pokrenule naoružane grupe".

Upravo će sukobi u Ukrajini biti tema sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije.

Portal Analitika