Svijet

Malezija: Bez podataka o pozivu iz kokpita nestalog aviona

1304husein
V
lada Malezije je danas odbacila tvrdnje da je iz nestalog putničkog aviona "Malezija erlajnza" bilo ikakvih telefonskih poziva neposredno prije nestanka letjelice sa radarskih ekrana, prenose svjetske agencije.

Malezija: Bez podataka o pozivu iz kokpita nestalog aviona
Portal AnalitikaIzvor

Dnevnik "Nju strejt tajms", pozivajući se na anonimni izvor, juče je objavio da je kopilot Farik Abdul Hamid telefonirao iz aviona, ali je poziv naglo prekinut, najvjerovatnije, jer se letjelica brzo udaljavala od telekomunikacionog tornja.

Objavljeni su i nepotvrđeni izvještaji, prema kojima je i kapetan aviona Zahari Ahmed Šah telefonirao prije ili tokom leta. Ministar transporta Hišamudin Husein rekao je danas da vlasti nemaju podatke o bilo kakvom pozivu iz pilotske kabine aviona, koji je sa 239 putnika i članova posade nestao 8. marta.

Od nestanka aviona iznijeto je nekoliko teorija, uključujući otmicu i terorističku zavjeru. Brodovi, koji tragaju za nestalim avionom, prijavili su u južnom dijelu Indijskog okeana nekoliko signala za koje vlasti navode da su slični onima koje ispuštaju "crne kutije".

Međutim, australijski Združeni koordinacioni centar, koji predvodi potragu za avionom, danas je saopštio da su prošla još 24 časa bez potvrđenog signala, što izaziva strahovanje da su potrošene baterije odašiljača na "crnim kutijama".

Oblast široku 57.506 kilometara kvadratnih u Indijskom okeanu pretražuje 12 letjelica i 14 brodova.

Akumulatori "crnih kutija" možda ispražnjeni

Poslije četiri registrovana snažna podvodna signala protekle sedmice, za koje su australijske vlasti saopštile da su vjerovatno poticali iz "crne kutije" malezijskog aviona "Boing 777-200", u potrazi za nestalom letjelicom sve je utihnulo, što bi moglo da znači da su akumulatori u "crnim kutijama" do kraja ispražnjeni, javio je danas AP.

Uprkos tome što nema novih elektronskih signala, dodaje agencija, potraga se ipak nastavlja i grupe za potragu očajnički pokušavaju da na ogromnom prostoru dubokog Indijskog okeana tačno utvrde gdje bi "Boing" malezijske aviokompanije mogao da bude.

Novih signala nije bilo od 8. aprila, a baterije kojima su opremljeni signalni uređaji traju približno mjesec dana. Prvi signali registrovani su u Indijskom okeanu 5. aprila, oko 2.200 kilometara od zapadne obale Australije sa kineskog broda (Haixun 01) i, potom, od 6. do 8. aprila sa broda australijske mornarice "Okeanski štit".

"Boing 777-200" poletio je iz glavnog grada Malezije, Kuala Lumpura, ka Pekingu 7. marta, sa 227 putnika - od kojih 154 iz Kine, i 12 članova posade.

Letjelica je nestala sa radara u noći 8. marta i pretpostavlja se da nema preživjelih.

Blic.rs

Portal Analitika