Politika

Crna Gora predvodnik proširenja na Balkanu

31-Aleksandar-Pejovic
E
vropska unija EU ima jasan stav prema pitanju napredovanja prema članstvu, a on se temelji na individualnim naporima i ostvarenim rezultatima. To je takozvani princip regate, po kojem dinamika napredovanja zavisi od spremnosti države da preuzme i ispuni obaveze koje proističu iz procesa pristupanja, kao i od ostvarenih mjerljivih rezultata, kazao je za Pobjedu glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora predvodnik proširenja na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje kako komentariše izjavu šefa pregovaračkog tima Srbije za EU Tanje Miščević da je protiv kolektivnog ulaska država zapadnog Balkana u EU, sem kada je Crna Gora u pitanju, Pejović je rekao da Unija stoji na stanovištu regate, što je pokazala prijemom Hrvatske koja je 1. jula 2013. postala članica Unije, nakon što je prethodno ispunila uslove potrebne za članstvo.

- Iako su uslovi za pristupanje EU postali kompleksniji, posebno kroz uvođenje novog pristupa u pregovorima, bitno je istaći da svaka država sama trasira svoj put prema članstvu i određuje, u najvećoj mjeri, dinamiku tog puta. Članstvo u EU je zajednički cilj i budućnost svih država regiona, a regionalna saradnja u procesu pristupanja jedan je od prioriteta strategije proširenja EU - naglasio je Pejović.

Prema njegovim riječima Crna Gora je pokazala da je posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

- Kada je riječ o individualnom ili grupnom prijemu država u članstvo EU, tokom više susreta i razgovora koje sam imao sa šefom pregovaračkog tima Srbije, uvijek je isticano zalaganje za napredak zasnovan na individualnim zaslugama, i u skladu s tim nikad nije isključivana mogućnost i ulaska više zemalja kad za to budu spremne - poručio je Pejović.

Na pitanje da li je već u ovoj fazi Crna Gora toliko više postigla od Srbije da je i zajednički ulazak te dvije zemlje nemoguć, Pejović tvrdi da je Crna Gora u ovom trenutku predvodnik procesa proširenja na zapadnom Balkanu.

- Najviše smo odmakli u procesu pristupanja i, svjesni odgovornosti koju imamo i primjera koji možemo da pružimo, spremni smo da naše znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa podijelimo sa susjedima. Cijenim da je od pitanja da li ćemo ući u EU zasebno ili zajedno, mnogo bitnije da obje države odrade „domaće zadatke“ odnosno budu spremne za buduće članstvo. Crna Gora je tome posvećena, bilježimo stalne rezultate i napredak, što je prepoznato i na evropskim adresama. Pored toga, nezahvalno je govoriti o bilo kakvom takmičenju ili sustizanju. U Crnoj Gori imamo jasan cilj pred sobom i u skladu s tim i napredujemo - zaključio je Pejović.

Portal Analitika