Politika

Predstojeći izbori mogu odrediti budućnost crnogorske političke scene

504sk
N
a izborima za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Gusinje, koji će se održati u nedjelju 25. maja - glasaće više od dvije trećine Crne Gore. Politički analitičari ocjenjuju - predstojeći izbori bi mogli odrediti budućnost crnogorske političke scene, piše Pobjeda.

Predstojeći izbori mogu odrediti budućnost crnogorske političke scene
Portal AnalitikaIzvor

Glavna politička bitka, kao i 2010, i ove godine će se voditi za Podgoricu. Ko će prvi na cilj – Stijepović, Lekić, Bečić ili Bogojević?

U nedjelju 25. maja više od pola Crne Gore će na - lokalne izbore, da daju svoj glas odbornicima u Skupštini glavnog grada Podgorica i skupštinama opština - Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Gusinje. Inače, u svima njima, osim Pljevalja i Plužina, danas vlada Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima.

„DPS i partneri“

A da li će „DPS i partneri“ nastaviti putem koji su „trasirali“ na lokalnim izborima održanim 23. maja 2010. kada su od 14 „osvojili“ 12 opština (DPS i SDP su zajedno nastupili u devet, a pojedinačno u pet), ostaje da se vidi. Politički analitičari još ne proglašavaju apsolutnog favorita ali se svi slažu – predstojeći lokalni izbori u Crnoj Gori su pravi „mini parlamentarni izbori“, koji bi mogli odrediti budućnost crnogorske političke scene. Osim toga, oni su istovremeno i najvažnija politička „utakmica“ u našoj zemlji.

„Bitka“ za Podgoricu

Kad se to kaže misli se, svakako, i na Podgoricu u kojoj živi trećina crnogorskih birača i za koju će se voditi glavna politička bitka. Kako u gradu tako i u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci. Uostalom, tako je bilo i 2010. kada je od 57 mandata „Evropskoj Crnoj Gori“ pripalo 28, SDP-u - pet, a koaliciji „Bolja Crna Gora“ - 24 mandata.

Analitičari

Kako će biti 25. maja ove godine? Ko će prvi na cilj? Ko ima najviše šansi? Analitičari su jednoglasni: Demokratska partija socijalista i Demokratski front kao dvije najozbiljnije političke opcije imaju najviše šansi. Ovo tvrdi i politički analitičar dr Srđan Vukadinović u Pobjedi od 9. aprila ističući da među nosiocima izbornih lista (Stijepović, Lekić, Bečić, Bogojevć) u glavnom gradu najviše šansi imaju Slavoljub Stijepović i Miodrag Lekić.

Bilo kako bilo, 25. maja ove godine u dvanaest crnogorskih opština (i dvije gradske) održaće se pravi mali parlamentarni izbori. Zato ćemo na kraju podsjetiti da je na prethodnim lokalnim izborima 2010. u Podgorici birano 57 odbornika, u GO Tuzi - 21, u GO Golubovci 22, u Baru - 36, u Bijelom Polju - 38, u Danilovgradu - 33, u Kolašinu - 31, u Plavu - 32, u Plužinama - 30, u Pljevljima - 35, u Rožajama - 34, u Šavniku - 31, na Žabljaku takođe 31 odbornik.

 

Portal Analitika