Fudbal

25 godina od Hilsboroa

LiverpulSjecanje
U
subotu je širom Engleske obilježena 25. godišnjica tragedije na Hilsborou, kada je poginulo 96 navijača Liverpula u tadašnjem polufinalu FA Kupa.

25 godina od Hilsboroa
Portal AnalitikaIzvor

Utakmica Liverpul – Notingem Forest trajala je samo šest minuta 1989. godine, prije nego što je postalo jasno da su ljudi na tribinama zgnječeni pod pritiskom.

Sve utakmice danas počele su sa sedam minuta zakašnjenja i minutom ćutanja, od meča Arsenal – Vigan u polufinalu FA Kupa na Vembliju, pa do svih ostalih susreta u prvih osam rangova takmičenja u Engleskoj.

Kako prenose engleski mediji, na Vembliju je 96 stolica ostalo prazno, a preko svake od njih je stavljen šal Liverpula. Na stadionu Liverpula šalovi svih klubova iz prva četiri ranga takmičenja formiraće broj 96 na dan godišnjice 15. aprila, a ideja je bila da se tako simbolizuje jedinstvo.

Klub Šefild Venzdi, koji igra na Hilsborou, zamijenio je za svoju današnju utakmicu 96 plavih stolica belim, a na svaku od njih stavljena je po jedna crvena ruža.

Liverpul u neđelju dočekuje Mančester Siti i ta utakmica će takođe početi minutom ćutanja, a na centar terena biće iznijet veliki "Znak 96", što je velika verzija znaka koji je klub prodavao da bi sakupio pomoć porodicama žrtava.

Na tribinama će navijači podići kartone koji će zajedno činiti natpis "96 25 godina". Komemoraciji na 'Enfildu' prisustvovaće fudbaleri, uprava i osoblje Liverpula, kao i rodbina poginulih i bivši igrači, treneri i druge javne ličnosti grada Liverpula.

Portal Analitika