Zanimljivosti

Facebook: Iznuđeni lajkovi biće kažnjavani

1204facebook
F
acebook želi što kvalitetniji News Feed za svoje korisnike pa su najavili mjere kojima planiraju da se bore protiv stranica koje traže od korisnika da nešto rade.

Facebook: Iznuđeni lajkovi biće kažnjavani
Portal AnalitikaIzvor

Kako bi dodatno uredili i poboljšali News Feed, Facebook je najavio kazne za stranice koje privlače korisnike tako što traže da lajkuju ili komentarišu njihove postove.

Takvim traženjem lajkova od korisnika se zahtjeva da neku sliku ili post lajkuje, komentariše i podijeli, uz jedinu svrhu da se taj post proširi dalje od onoga što bi bilo normalno za takvu objavu. Ljudi često reaguju na to i prošire postove, ali na istraživanje o kvalitetu, iz Facebooka kažu da su manje vrijedni od drugih postova sa sličnim brojem lajkova ili komentara. 

Tu se navode fotografije i video koji se iznova učitavaju i dijele, a neke objave u stvari su linkovi na stranice sa oglasima. 

Stoga su se odlučili na uvođenje boljeg prepoznavanja takvih postova, a Facebook želi da preduzme sve da se što manje vide pored bitnijih priča. Ovo neće imati uticaja na stranice koje podstiču stvarnu diskusiju. 

Manji dio autora na Facebooku, koji namjerno stvaraju spam sadržaj, vidjeće da će im se distribucija sadržaja znatno smanjila.

Portal Analitika