Region

Dačić: Srbija neće morati da kvari odnose sa Rusijom

1204ivicadacicok
P
redsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija neće priključiti mjerama protiv Ruske Federacije i da neće morati da kvari odnose sa Rusijom, iako će ih, kako je rekao, po tom pitanju pritiskati.

Dačić: Srbija neće morati da kvari odnose sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

"Vjerovatno će nas pritiskati, ali mi nećemo kvariti odnose sa Rusijom", rekao je Dačić novinarima poslije ceremonije obilježavanja 69. godišnjice proboja Sremskog fronta i okončanja borbi za oslobođenje Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Premijer je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake članice UN, ali s druge strane, kako je naglasio, sigurno se neće pridružiti mjerama protiv Rusije.

Dačić je napomenuo da Srbija ima dva principijelna stava koja su on i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, više puta objašnjavali visokoj predstavnici za spolju politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton.

"Mi smo to rekli Ketrin Ešton iako to nije htjela ni da nas pita", rekao je Dačić.

On je napomenuo da je Ešton u razgovorima sa njima bila korektna i rekla da "svi najavljuju to da će nas ona pritiskati" u vezi sa Rusijom, ali ona to ipak nije učnila.

Dačić je ocijenio i da je ono što se desilo prilikom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope "jedan politički egzibicionizam nekih političkih stranaka koje ne vode računa o većinskom raspoloženju naroda u Srbiji".

On je dodao da je bitno to da su vladajuće stranke imale jasan stav i glasale protiv mjera prema Rusiji.

"Rusija nikada nije bila protiv Srbije, nikada nam nije uvela sankcije niti druge mjere protiv naše zemlje i Srbija će sigurno to poštovati i vratiti istom mjerom", naglasio je Dačić.

Portal Analitika