Svijet

Havana - mjesto za provod

1204havana
H
avana je glavni grad Kube koji odiše prošlim vremenima, uzbudljivim noćnim životom i ljubaznim stanovništvom. Ovo je grad starih automobila, cigareta, ruma, žigola i specifičnog načina života, piše GlasSrpske.com.

Havana - mjesto za provod
Portal AnalitikaIzvor

U Havani možete prisustvovati i spektakularnom pogledu na talase kako "napadaju" osam kilometara dug Bulevar "El Malekon", mjesto duž obale gdje zaljubljeni parovi šetaju držeći se za ruke.

Kroz staru Havanu dominiraju španske kolonijalne građevine. Najbolji način da obiđete zbijene ulice je pješke, jer tako ćete i najbolje doživjeti grad i njegov značaj. Ako ste ljubitelji priča o kubanskoj revoluciji i borbi za nezavisnost, prošetajte trgom Plaza de la Revolucio. Oko trga se nalaze sjedište sadašnje kubanske vlade, ministarstva, Nacionalna biblioteka, poslovni i stambeni neboderi na čijim fasadama dominiraju portreti Fidela Kastra i Če Gevare. Nikako ne propustite da obiđete Castillo de la Real Furza, najstariju kolonijalnu zgradu Amerike, katedrale Sveti Kristobal i Sveti Franjo Asiški, trgove Vieja i San Francisko, Muzej revolucije i Veliko pozorište.

Ovdje možete posjetiti mnogo muzeja i kubanskih klubova, gdje ćete osjetiti dušu ovog borbenog, ali i veselog naroda. Samo izaberite da li ćete prisustvovati svirkama džeza, salse ili neke sol grupe. Na drugoj strani rijeke Almendares nalazi se urbani dio, praćen velikim brojem luksuznih hotela i nizom luksuznih restorana po ulici Miramar.

Kapitolio je mjesto gdje počinje centar Havane. Naselje radničke klase i većina zgrada je u stanju raspadanja. Sa druge strane ulice vidjećete fabriku cigareta "partagas", jednu od najstarijih fabrika cigareta na Kubi.

Havana Vedado karakterišu višespratni hoteli, restorani, ekskluzivna trgovinska preduzeća odraz art-deko stila, procvjetali su u zoni Verdado.

Obiđite Nacionalni akvarijum, jedinstven na svijetu. Ostrvska i karipska flora i fauna se dobro čuvaju zahvaljujući zaposlenima koji već posljednjih pet godina primaju priznanja od strane Colectivo Vanguardia Nacional.

U Vedadu obavezno probajte sladoled u restoranu "Coppelia". Kubanci čekaju u redu da dođu do stola dok turisti koji plaćaju u dolarima, a ne pezosima uvijek imaju prednost.

Obično možete da birate samo između dvije ili tri vrste ukusa, a ako vam se posreći da dođete na dan ruma sa suvim grožđem, ne propustite da se počastite.

Foto: b92.net

Portal Analitika