Politika

VUKOVIĆ: Mišljenje o Rodiću saopštićemo tajno

1204vukovic
D
emokratska partija socijalista (DPS) ima stav prema Goranu Rodiću kao kandidatu za vrhovnog državnog tužioca, ali saopštiće ga tajno na sjednici Skupštine u ponedjeljak, kazao je za Pobjedu Miodrag Vuković, poslanik te partije.

VUKOVIĆ: Mišljenje o Rodiću saopštićemo tajno
Portal AnalitikaIzvor

On nije htio da iznese da li je taj stav pozitivan ili negativan, jer tvrdi da onda tajno glasanje ne bi imalo smisla.

„DPS ostaje dosljedna u poštovanju procedure i Ustava. Od početka nam je bilo stalo da vrhovni državni tužilac bude izabran i to smo pokazali. I ovoga puta izjasnićemo se vođeni političkom odgovornošću prema toj obavezi“, kazao je Vuković, ističući da je procedura tajnog glasanja preksršena tokom prethodnog izjašnjavanja o VDT-u.

On je naveo da je jedan od stranačkih lidera u medijima govorio o tome kako je ko glasao, iako je glasanje bilo tajno, te da je nastala situacija vrlo komplikovana i iskaz je političke neodgovornosti dijela parlamenta.

„Hoću da se nadam da ćemo, ipak, uspjeti da završimo posao. Ne zavisi od DPS-a, jer mi nemamo većinu“, kazao je Vuković.

On smatra da je, kako god se završi glasanje, učinjena šteta.

„Doveli smo do toga da je bačena sjenka na proceduru izbora VDT-a. Ako ne bude ni ovog puta izabran, još dugo će trajati v.d. stanje u Tužilaštvu, što nije dobro, iako nema „praznog hoda“, jer tu funkciju obavlja vršilac dužnosti“, kazao je Vuković za Pobjedu.

On je podsjetio da je DPS tokom izrade ustavnih promjena sugerisala da se pronađe pravno održivo rješenje.

„Ostali smo pri stavu da je napravljen nepoznat izuzetak, presedan, pod određenim pritiscima, da vrhovnog državnog tužioca bira parlament, iako je to organ izvršne vlasti. Mi smo smatrali da VDT ne treba birati u parlamentu. Predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet, a VDT treba da bira Tužilački savjet“, objasnio je Vuković.

Poslanici će u ponedjeljak, 14. aprila, treći put glasati o kandidatu za vrhavnog državnog tužioca. Izjašnjavaće se o Goranu Rodiću, koji je prošli put dobio 36 glasova. Da bi bio izabran, potrebno je da ga podrži tri petine, odnosno 49 poslanika.

Izvor: Pobjeda; foto: dps.me

Portal Analitika