Zanimljivosti

Naučnici: Papirus koji spominje Isusovu ženu je autentičan

naucnici
K
omadić drevnog papirusa u kojem se spominje Isusova žena nije falsifikat, rezultat je naučne analize kontroverznog teksta, izjavila je danas grupa američkih istraživača.

Naučnici: Papirus koji spominje Isusovu ženu je autentičan
Portal AnalitikaIzvor

Pergament, za koji naučnici vjeruju da potiče iz Egipta, sadrži nekoliko nepotpunih redaka teksta pisanog drevnim egipatskim koptskim jezikom. U njemu piše: "Isus im je rekao, moja žena" i još "Ona će moći da bude moj učenik".

Otkriće papirusa 2012. godine podiglo je veliku prašinu. Budući da u hrišćanskoj tradiciji Isus nije bio oženjen, to je ponovo podstaklo debatu o celibatu i ulozi žene u crkvi.

Vatikanski list ga je proglasio falsifikatom, zajedno sa jednim delom stručne javnosti koja sumnja u njegovu autentičnost na temelju brojnih gramatičkih grešaka i neizvjesnog porekla.

Najnovija naučna analiza smećkastog fragmenta i mastila, kao i rukopisa i gramatike, ukazuje da je riječ o drevnom dokumentu.

"Nije pronađen nijedan dokaz da je posredi prevara novijeg datuma", saopšteno je iz odsjeka za religijske studije Univerziteta Harvard.

Papirus, veličine osam puta četiri centimetara, najverovatnije potiče iz perioda između šestog i devetog vijeka, a mogao je najranije nastati u drugom vijeku, navode se u studiji koja je objavljena u časopisu Harvard Teolodžikal Rivjuv.

Radiokarbonsko datiranje i analiza mastila pomoću mikro-Raman spektroskopije obavljeni su na Kolumbija i Harvard Univerzitetu kao i na Institutu tehnologije Masačusetsa, prenosi Blic.

"Naučni tim je zaključio da su hemijski sastav papirusa i obrazci oksidacije istovetni kao i kod starih papirusa upoređenjem fragmenta jevađelja Isusove žene sa fragmentom Jovanovog jevanđelja", navodi se u studiji.

 

 

 

 

Portal Analitika