Kultura

Đokaj režira „Allegretto Albania“ za CNP: Ne smijemo se odreći moralnog konteksta

1104allegretto
A
llegretto Albania“ jedan je od mojih omiljenih tekstova, koji ima snažnu pozadinu. Ako uđemo dublje u tekst, ono što izlazi iz njega je posebnost koja ima ljudsku dimenziju. Ne možemo da se bavimo globalnim temama, ako se prvo ne bavimo lokalnim dramama, kazao je proslavljeni albanski autor Stefan Čapaljiku govoreći o svojoj drami koja će premijerno biti izvedena 15. aprila na sceni Studio CNP-a.

Đokaj režira „Allegretto Albania“ za CNP: Ne smijemo se odreći moralnog konteksta
Portal AnalitikaIzvor

- Dijele nas more, jezera i rijeka. A kad se dijelimo vodom, znači da smo - neodvojivi. I to sam uvidio svaki put kada sam bio u Crnoj Gori. Zato bih želio da četvrti element koji nas spaja bude umjetnost – istakao je Čapaljiku.

Dramski pisac čiji su tekstovi višestruko nagađivani i izvođeni mnogo šire od regiona, imao je samo riječi hvale za Crnogorsko narodno pozorište i njenog direktora, Janka Ljumovića, „jer je ovom produkcijom dokazao da je širokih shvatanja i da podržava saradnju“.

- Hvala i reditelju Idrizu Đokaju, mom nekadašnjem studentu na Dramskoj akademiji u Tirani, a sada prijatelju, jer - prijatelji se ne dijele po godinama.

Ljumović je potcrtao da mu svaka nova predstava čini zadovoljstvo, tim prije što je riječ o saradnji sa umjetnikom iz Albanije.

- Ujedno ona je prva u nizu koju ćemo raditi tokom 2014. godine, a čija je zajednička tema susjedstvo, što i najavljujemo ovom predstavom. Tragali smo za dramskim tekstom sa temama iz susjedstva jednako važnim i za Crnu Goru – rekao je Ljumović i dodao da će nacionalni teatar nastaviti na svoju scenu da postavlja dramske tekstove iz susjedstva tokom ove godine.

1104allegretto1- Drago mi je što ovom predstavom karijeru započinje reditelj Idriz Đokaj iz Crne Gore, koji je studirao u Albaniji. Na sceni Studio, koja promoviše mlade reditelje, ovo će biti 11. premijera, i to sa ansamblom CNP-a koji je ujedno glavni označitelj ove drame.

Reditelj Đokaj podgoričkoj publici – a naročito glumcima u CNP-u – poznat je po asistenciji Borisu Liješeviću na nagrađivanoj predstavi „Očevi su grad(ili)“. Sada, kada mu se pružila prilika da bude reditelj u istoj kući, sve to doživljava kao veliku čast i priliku da se pokaže pred ovdašnjom publikom.

- Protekla dva mjeseca su bila izuzetno važna za mene. U tom intenzivnom radu želim prvo da zahvalim glumcu Mirku Vlahoviću što je prihvatio ulogu, a zatim i ostalim glumcima koji ovdje igraju. Izuzetno sam ponosan i zbog toga što sam među njima stekao velike prijatelje – naveo je reditelj i dodao:

- Ovaj XXI vijek je vijek velikih tehnoloških čuda, ali i vrijeme u kome opstaje krvna osveta. Eto, i u trećem milenijumu nas sustižu slike iz prošlosti. Autor u drami pronicljivo sugeriše da u trci sa modernim ne treba se odreći najvrjednijeg iz naših kultura i tradicija, prevashodno moralnog konteksta. A komad „Allegretto Albania“ dolazi u pravo vrijeme - kada se svi pitamo o ispravnosti lutanja u XXI vijeku.

Dramaturškinja Dragana Tripković podsjetila je da je crnogorska publika u prilici da pročita neke od drama Čapaljikua i drugih značajnih albanskih autora u antologiji prevedenih koja je nedavno objavljena.

- Tematski, Čapaljiku je u samom vrhu savremene evropske drame. On u svojim tekstovima vodi priče koje se očitavaju precizno, ali i iskonski u savremenoj dramaturgiji. Asistent Balša Poček i ja nismo imali previše posla, jer je „Allegretto Albania“ izuzetno zanatski tačna drama. A reditelj Đokaj je odabrao pravi način za tumačenje teksta. Ovaj tekst postavljen u CNP-u dokazuje identitetsku povezanost Crne Gore i Albanije.

1104allegretto2Dragan Račić, koji je uz Mirka Vlahovića najiskusniji u glumačkom ansamblu, kratko je rekao da je rad na ovoj predstavi pravi – i jedini – način saradnje zemalja u regionu.

- Imali smo mogućnost da iskažemo svoj stav, i da onda idemo ka istom cilju... Ovaj tekst otvara pitanja koliko smo slobodni, a koliko dobijamo ako se grčevito držimo svoje strane – rekla je mlada glumica Jelena Minić.

Njene kolege Slavko Kalezić i Petar Burić u prvi plan su istakli saradnju sa Vlahovićem i Račićem, koji je za njih bio od presudnog značaja za uspjeh u kreiranju likova koje tumače.

- Veliko mi je zadovoljstvo da igram u prvom projektu Idriza Đokaja. I uvijek je veliko zadovoljstvo da mogu da igram i učim od Vlahovića i Račića... Od ekstremnog animoziteta prema tekstu i ulozi, sve što se dešava na sceni počeo da volim. Sada uživam u našim progonima i jedva čekam da igram – pojasnio je Kalezić.

Burić je kazao da „mladi umjetnici – od reditelja, preko dramaturga do glumaca – duguju zahvalnost Ljumoviću što imaju priliku da rade u CNP-u“, a zatim dodao:

- Uloga mi nije bila bliska, ali zahvaljujem na tome što sam je dobio. Tek sinoć sam do kraja osjetio svoj lik, a to dugujem reditelju Đokaju i, prije svega, Mirku Vlahoviću, koji je nesebično pomagao i davao savjete svima.

U timu koji je radio na postavljanju drame „Allegretto Albania“ na maloh sceni CNP-a su još Anja Jovanović, Lina Leković, Ivana Murišić, Vladan Bošković i Nela Otašević. Uz Vlahovića, Kalezića, Burića, Račića i Minić, uloge tumače Gorana Marković i Mišo Obradović.

K.J.

Foto: I.Božović

Portal Analitika