Politika

Eksperti EK za zadovoljni stanjem u oblasti temeljnih prava

ekok
D
anas je u Pogorici održan završni sastanak ekspertskih misija Evropske unije u oblasti temeljnih prava koje su trajale od 7. aprila. Sastankom je s crnogorske strane predsjedavala generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović, a sa EU strane zamjenik šefa Delegacije EU u Podgorici Alberto Kamarata.

Eksperti EK za zadovoljni stanjem u oblasti temeljnih prava
Portal AnalitikaIzvor

Radović je istakla važnost posjete ekspertskih misija, kako za procijenu stanja na terenu u oblasti temeljnih prava, tako i za dalje napredovanje u sprovođenju reformi u ovoj oblasti.

Ukazala je na važnost tijesne saradnje s kolegama iz EK radi što boljeg ispunjavanja ciljeva koji su pred Crnom Gorom u dijelu unapređenja sistema garantovanja i zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori i istakla da će ona biti nastavljena u narednom periodu.

Kamarata je istakao zadovoljstvo tokom i organizacijom posjete misije EK, kao i kvalitetom održanih sastanaka i razmjenom mišljenja s predstavnicima crnogorskih institucija.

Naglasio je da su eksperti EK, kroz razgovore s predstavnicima relevantnih institucija i organizacija dobili detaljan pregled stanja u oblasti funkcionisanja sistema garantovanja i zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori, i istakao očekivanje da u narednom periodu više pažnje bude posvećeno studiji konkretnih slučajeva.

Eksperti su pohvalili crnogorski pravni okvir u ovoj oblasti i jasnu opredijeljenost institucija u ispunjavanju svih obaveza iz ovog dijela vladavine prava. Oni su ohrabrili predstavnike institucija da nastave sa reformama i izrazili zahvalnost za konstruktivnu saradnju.

Predstavnici crnogorskih institucija su istakli da Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju napretka u ovoj oblasti i da su već planirane brojne aktivnosti u tom smjeru, posebno kroz Akcioni plan za 23. poglavlje.

Takođe je izraženo očekivanje da će nalazi eksperata doprinijeti daljoj izgradnji kapaciteta u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

 

Portal Analitika