Fudbal

Petrovićeva fotografija sa Araknom ipak fotomontaža

okljupko
N
ikad nisam u životu išao na ratište. Arkan mi je došao u kancelariju par puta, nisam mogao da mu zabranim dolazak na stadion. Neprimereno je i razgovarati o tome – kazao je bivši trener Crvene zvezde Ljupko Petrović povodom infromacije da neće preuzeti FK Sarajevo zbog fotografije sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Petrovićeva fotografija sa Araknom ipak fotomontaža
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjak koji se s Crvenom zvezdom 1991. popeo na krov Evrope bio je samo na potpis od angažmana s bosansko-hercegovačkim klubom, koji ima velike ambicije od kada ga je kupio malezijski tajkun Vinsent Tan.

Na dan kada je trebalo da konačno stavi svoj potpis, pojavila se fotografija Petrovića, kako stoji s oružjem u rukama, u društvu bivšeg komandanta paravojnih jedinica tokom rata devedesetih godina.

Fudbalski klub Sarajevo se u toku dana obratio saopštenjem na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

“Poštovani navijači i simpatizeri FK Sarajevo, ovim putem vas želimo informisati da na osnovu preliminarnog mišljenja sudskog vještaka  Edina Kundalića možemo tvrditi da je objavljena sporna fotografija gosp. Petrovića foto montaža, navodi se obraćanju kluba.

- Ukoliko se nalazom i mišljenjem ovlašćenog sudskog vještaka potvrdi da se radi o digitalnoj montaži fotografije, FK Sarajevo će podnijeti odgovarajuće prijave prema nadležnim organima, zahtjeve za naknadu štete, a svim medijima koji su bez provjere objavili predmetnu fotografiju i učestvovali u ovoj sramotnoj kampanji protiv FK Sarajevo i Sarajeva kao grada, otkazati saradnju - navodi se u saopštenju kluba.ljupkook1004

- Fotografija nema u pozadini fajla pozadinske podatke (metadata i EXIF) koji govore o načinu nastanka iste. Fotografija sadrži artefakte (greške u kompjuterskoj slici) koji upućuju na vjerovatnoću da se radi o digitalnoj montaži. Konačni nalaz biće dostavljen rukovodstvu FK Sarajevo do 15.04.2014. godine – kazao je vještak Edin Kundalić.

Nikad nisam bio na ratištu: „Nikad nisam u životu išao na ratište. On je dolazio na stadion, došao mi je u kancelariju par puta, a nisam mogao da mu zabranim dolazak na stadion. Neprimjereno je i razgovarati o tome. To vas je neko toliko slagao, da je to strašno“, rekao je Ljupko Petrović novinarima u BiH.n

U kasnijoj izjavi za Radio Sarajevo, Petrović je rekao da sumnja da se radi o montaži.

- Čim je počeo rat, napustio sam zemlju jer nisam mogao da gledam kako nestaje zemlja koju sam smatrao savršenom. Rat mi je teško pao. Nisam mogao da prihvatim da se Jugoslavija raspala na tako ružan način. Svi koji me poznaju, svjesni su težine mojih riječi. I ne znam otkud baš sada da se pojavi ta fotografija koja se nije ni desila - demantovao je Petrović.

 

 

Portal Analitika