Svijet

Lugansk: Priprema za odbranu od ukrajinskih specijalaca

luganjsk1004
O
ko 1.700 građana grada Luganska, na istoku Ukrajine, okupilo se danas kod zgrade uprave Službe bezbjednosti (SBU), koju su zauzeli, da bi je odbranili od očekivanog napada ukrajinskih specijalaca.

Lugansk: Priprema za odbranu od ukrajinskih specijalaca
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja Itar-Tass, očekuje se da se proruskim demonstrantima nakon radnog vremena pridruži još veći broj građana.

Proruski demonstranti ojačali su juče barikade i pripremali "molotovljeve koktele" u lokalnom sjedištu ukrajinske SBU, koje su zauzeli u Lugansku, pošto je Vlada u Kijevu zaprijetila da bi mogla da upotrebi silu za uspostavljanje reda.

Proruski demonstranti traže samostalnost od Kijeva i prisajedinjenje Rusiji.

Sjedište SBU u Lugansku je jedna od nekoliko vladinih zgrada na istoku Ukrajine koje su zauzeli demonstranti koji zahtjevaju održavanje regionalnog referenduma o nezavisnosti, poput onog održanog na Krimu prošlog mjeseca.

Demonstranti u Donjecku, u susjedstvu okruga Lugansk, i dalje kontrolišu zgradu regionalne vlasti, dok su ukrajinske vlasti u Harkovu okončale okupaciju vladinih zgrada, podsjeća Rojters.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov izjavio je danas da će oni koji su zauzeli upravu SBU u Lugansku i zgradu oblasne uprave Donjecka biti oslobođeni od krivičnog gonjenja u slučaju da odlože oružje i napuste zgrade, javile su agencije.

 

 

Portal Analitika