Abiznis

Sindikati traže povlačenje nacrta zakona o javnim zaradama i dužu javnu raspravu

10euriok
S
avez sindikata (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USSCG) jedinstveni su u stavu da vladin nacrt zakona o zaradama o javnom sektoru treba povući iz procedure, ili produžiti javnu raspravu o tom aktu dok se sa predstavnicima socijalnih partnera ne usaglase sporne odredbe, zaključeno je na okruglom stolu u organizaciji reprezentativnih sindikata kojem nijesu prisustvovali predstavnici predlagača- Vlade, odnosno Ministarstva finansija. Javna rasprava se završava početkom naredne sedmice.

Sindikati traže povlačenje nacrta zakona o javnim zaradama i dužu javnu raspravu
Portal AnalitikaIzvor

Iz obje sindikalne centrale su poručili da je nacrt zakona jednostrani akt Vlade sa dalekosežnim negativnim posljedicama po 58.800 zaposlenih u javnom sektoru. Naglasili su da prilikom izrade nacrta zakona nijesu konsultovani i da su pojedine predložene odredbe u suprotnosti sa Zakonom o radu i nedavno potpisanim Opštim kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Sindikata Univerziteta Vukašin Zogović (USSCG) naveo je da je sada jasan motiv “jednoipogodišnjeg mučenja” oko potpisivanja OKU, jer je po njegovom mišljenju cilj bio da se institut kolektivnog pregovaranja socijalnih partnera izuzme iz sistema.

-Nijesmo bili složni na posljednjoj sjednici Socijalnog savjeta, kada prijedlog USSCG da se nacrt zakona povuče iz procedure nije naišao na podršku SSCG, Unije poslodavaca i naravno Vlade. Ovo je početni tekst koji ne bi dobio prelaznu ocjenu jer je nedorečen i u koliziji sa zakonima. Vladinim planom reorganizacije javnog sektora predviđeno je otpuštanje 5800 ili 10 odsto zaposlenih do 2018. godine, što bi trebalo da rezultira uštedom od oko 63 miliona eura. Predloženim nacrtom zakona rast kretanja zarada u javnom sektoru biće ograničen u smislu što neće smijeti da izazove veći deficit javnih finansija od dva odsto. Lani smo imali preko 100 miliona eura više budžetskih prihoda- mislili smo da će dobar dio tog novca ići za socijalu, ali je umjesto toga 102 miliona eura isplaćeno jednom čovjeku– Olegu Deripaski- konstatovao je Zogović, ističući da se kretanje zarada ne smije vezivati za budžetski deficit “jer se taj deficit uvijek može prikazati onako kako odgovara Vladi”.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Dušan Zarubica (SSCG) poručio je da oba sindikata moraju pokazati snagu “i da se sa nama ne mogu igrati”.

-Tražičemo da se produži rok za javnu raspravu i da u nadležnu radnu grupu uđu predstavnici reprezentativnih sindikata. Nacrt zakona je urađen zbrda zdola i nema šanse da zaživi u praksi- ocijenio je on.

Zarubica je istakao da je nekorektno smanjivati zarade svim zaposlenima ukoliko javno preduzeće posluje sa gubitkom jer je to isključiva odgovornost menadžmenta.

-Po ovom nacrtu obračunsku vrijednost koeficijenata utvrđuje Vlada, iako u OKU piše da se njihova vrijednost usaglašava sa socijalnim partnerima. Do sada je za rad za državne praznike isplaćivana dnevnica od 150 odsto, a prema vladinom predlogu rad za praznike, noćni i prekovremeni rad, kao i rad u otežanim uslovima će se nagrađivati maksimalno do 40 odsto od osnovne zarade- znači i tu se štedi. Ovo je neozbiljno i samo je pitanje odakle su ovo prepisali klasičnom copy- paste metodom. Što se tiče vrednovanja minulog rada, moramo biti svjesni da nam niko ništa ne daje, već da smo zaslužili da bude adekvatno plaćen. Posebna priča je što se predloženim koeficijentima povećava razlika u zaradama, što kao država socijalne pravde ne bi smjelo da se događa, a svjedoci smo da se svakim novim zakonskim rješenjima ta razlika povećava- rekao je Zarubica.

 

Portal Analitika