Svijet

Papirus o „Isusovoj ženi“ je autentičan?

1004papiruuus
I
zblijeđeli komad papirusa poznatog kao "Jevanđelje Isusove žene" koji je izazvao pravu buru u javnosti, kada ga je predstavio istoričar sa Harvarda 2012. testiran je od strane naučnika.

Papirus o „Isusovoj ženi“ je autentičan?
Portal AnalitikaIzvor

Zaključak izvještaja objavljenog ove nedjelje je da je riječ o veoma starom dokumentu, a ne o modernoj prevari.

Skepticizam zbog ovog parčeta papirusa probudila je dio jedne rečenice: "Isus im reče: 'Moja žena...'" i "... ona će moći da bude moj učenik", što je izazvalo debatu u nekim crkvama o tome da li ženama treba dozvoliti da budu sveštenici.

Komad papirusa trenutno analiziraju profesori hemije, biologije i elektroinženjeringa u Kolumbija univerzitetu, Harvardu i Tehnološkom institutu u Masačusetsu, koji napominju da dokument veoma podsjeća na slične drevne papiruse iz četvrtog i osmog vijeka.

Inače, naučnici Univerziteta u Arizoni koji su odredili da je papirus stariji od Isusa, zaključili su da njihovi rezultati nijesu pouzdani.

Stručnjaci ističu da rezultati ne dokazuju da je Isus imao ženu ili ženske učenike, nego samo da je veća vjerovatnoća da je fragment vjerodostojan, a ne lažiran.

Karen L. King istoričar na Teološkom fakultetu na Harvardu koja je dala papirusu ime i slavu, kaže da ga ne treba posmatrati kao dokaz da se Isus oženio, nego da su rani Hrišćani aktivno diskutovali o celibatu, seksu, braku i učenju.

Dr King je predstavila papirus uz mnogo pompe na konferenciji u Rimu u septembru 2012. ali je odmah dobila brojne kritike zbog kontroverznog sadržaja.

Vatikanske novine su ga takođe proglasile za lažan, dok su tumači Novog Zavjeta tvrdili da se tekst odnosi na "nevjestu Hristovu", odnosno crkvu, a dr King je rekla da je ta interpretacija sasvim moguća.

Inače, veoma je neobično da se testira tako mali fragment - dimenzije su svega četiri sa osam centimetara - budući da tokom ispitivanja, papirus može da se ošteti.

Starost sličnih dokumenata obično se određuje prema rukopisu i stilu pisanja.

New York Times

Portal Analitika