Društvo

PGS-“Agency“ donirala Klinci za onkologiju softverski program

donacijaok
P
GS - Agency d.o.o. iz Podgorice donirala je softverski program za konzilijarne odluke i registar oboljelih od malignih bolesti za potrebe Klinike za onkologiju i radioterapiju (KOR) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) u vrijednosti od 10.000.00 eura.

PGS-“Agency“ donirala Klinci za onkologiju softverski program
Portal AnalitikaIzvor

Ovim povodom, danas je dr Nebojša Crnogorac, direktor KOR-a KCCG uručio zahvalnicu Lidiji Mandić, direktorki firme ”PGS – Agency”.

”Sa velikim zadovoljstvom želimo da se zahvalimo gospođi Lidiji i gospodinu Dušanu Mandiću, "PGS Agency", preduzeću za informatički inžinjering, svim njihovim saradnicima sa kojima smo imali sreće i zadovoljstvo da sarađujemo na razvoju informacijske podrške konzilijarnom radu i registru za oboljele od raka na KOR-u” kazao je dr Crnogorac.

”Vrijednost ove donacije izuzetno je teško procijeniti, jer ova vrsta intelektualnih dostignuća svojim značajem i upotrebnom vrijednošću prevazilazi mogućnosti odmjeravanja utrošenog vremena i sredstava a oni sami po sebi sigurno nisu bili mali. U trenutku kada imate neki veliki problem najbolji način je da se obratite prijatelju za savjet, čak iako ni sami ne znate kako rješenje vašeg problema treba da izgleda. Jedan od vitalnih zahtjeva savremenog kliničkog rada na KOR-u, ali i za čitav zdravstveni sistem, predstavlja evidentiranje svih novootkrivenih malignih tumora koji se kroz konzilijarni rad svakodnevno javljaju. Raspolaganje preciznim podacima i praćenje svih odluka je savremeni pristup artikulisan kroz funkcionisanje konzilijuma za maligne bolesti i bolnički registar Klinike. To je način da se podaci prijavljuju Institutu za javno zdravlje i formira kvalitetan populacioni registar za čitavu državu, odakle se formulišu dalje preživljavanje, kvalitet rane dijagnostike i uspješnost liječenja kao i evaluacija rezultata skrininga. Tri četvrtine svih malignih tumora u Crnoj Gori se inicijalno evidentiraju na Konzilijumima KOR-a, dalje liječe i prate. Uz nesebičnu i kvalitetnu pomoć naših prijatelja iz preduzeća za informatički inžinjering "PGS Agency" razrađen je siguran, precizan program na Microsoft platformi koji je kompatibilan sa bilo kojim u budućnosti usvojenim informatičkim sistemom KCCG. Koliko su samo truda utrošili stručnjaci iz firme PGS Agency da do sada postojeće dokumente osposobe i sačuvaju u novoj bazi! Koliko su brižno pratili protok informacija na intranet mreži i svojim sugestijama pomogli da sve profunkcioniše” rekao je dr Crnogorac.

Zahvaljujući se još jednom na donaciji, on je istakao da zahvalnost dugujemo svima koji su pomogli da se realizuje ovaj značajan projekat.

”Moramo da naglasimo ulogu dr Nade Cicmil Sarić koja je prepoznala zainteresovanost plemenitih donatora, dr Danilu Martinoviću koji je zajedno sa angažovanim sestrama i administrativnim radnicima naše Klinike unio podatke u program, kompaniji "PGS Agency" gospodinu i gospodji Mandić, čitavoj ekipi koja je u svakoj delikatnoj fazi pokazala maksimum dobre volje. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti jer, kako reče naš veliki prijatelj i plemeniti donator Dušan Mandić, ovakav posao se nikada definitivno ne završava, uvijek je moguće popraviti nešto i doraditi sistem koji kao da je živo biće rođen na Klinici za onkologiju i radioterapiju i započeo svoj razvoj”, naglasio je dr Crnogorac.

“Preko sredstava javnog informisanja saznali smo da u Crnoj Gori ne postoji registar osoba oboljelih od kancera. U tom smislu smo, sredinom 2013. godine, kontaktirali dr Cicmil i dr Crnogorca i ponudili im da se, u cilju osavremenjavanja poslovanja te jedinice KCCG-a, u vidu donacije sa naše strane, izradi i implementira ovaj registar, što bi za rezultat imalo podizanje kvaliteta usluge pacijentima, koji se liječe od ove bolesti, rekla je u ime donatora Lidija Mandić.

“Odmah nakon toga smo, kroz saradnju sa stručnjacima iz Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG-a, kao i sa partnerskom firmom Prosoft iz Podgorice, pristupili izradi pomenutog softvera, gdje su implementirani svi međunarodni standardi i nomenklature iz ove oblasti. Napominjemo da se ovdje ne radi o donaciji softvera koji je razvijan za neke druge potrebe, već se radi o vrlo specifičnom softveru, koji je razvijan od samog početka isključivo za ovu namjenu“ istakao je Mandić.

Krajem prethodne godine, obrađeni su, struktuirani i importovani u bazu podataka, podaci iz preko 3000 tekstualnih dokumenata raznih formata, nastalih u prethodnim godinama, tako da registar od samog početka obuhvata preko 95% već postojećih podataka, uz mogućnost da se naknadno unesu i podaci koje se nalaze u štampanoj formi. Od početka 2014. godine, svi onkološki konzilijumi u Klinici se vode kroz ovaj softver, sa mogućnošću da se isti koristi i na svim ostalim lokacijama u Crnoj Gori, gdje se obavljaju ove aktivnosti. Nastavkom saradnje sa stručnjacima iz ove Klinke KCCG-a-a, radiće se i dalje na proširenju njegove funkcionalnosti kao i na integraciji sa ostalim informacionim sistemima koji se koriste u KCCG-u“, rekla je Mandić.

 

 

 

 

Portal Analitika