Politika

SINIŠTAJ: Što je obećano mora biti ispunjeno

1004sinistaj
P
rotesti Albanaca u Vašingtonu i Plavu, organizovani zbog diskriminacije i statusa opštine Tuzi potpuno su opravdani, jer obećanja za davanje punopravne opštine nije ispunjeno još od 1997. godine, kazao je za Dan funkcioner Građanske inicijative Tuzi Vaselj Siništaj.

SINIŠTAJ: Što je obećano mora biti ispunjeno
Portal AnalitikaIzvor

- Od tada kruži priča da će Tuzi biti punopravna opština... Opravdano je nezadovoljstvo naše zajednice, jer su oni dio ovog podneblja, imaju na području Tuzi članove porodica i svake godine dolaze. Nešto što je obećano mora biti ispunjeno. Za nas Albance data riječ je mnogo jača od zakona – poručio je on.

Stav Siništaja je „da su Albanci mislili da će i njima biti bolje u nezavisnoj državi“.

- Ispada da Albanci danas imaju manja prava nego što su imali u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora – kazao je i dodao da „što je više nacionalnih partija u vlasti, manjine imaju sve manje prava“.

Dan piše da su organizatori i učesnici protesta u Vašingtonu poručili da žele punopravnu opštinu Tuzi. Naglasili su da ne prihvataju da dobiju manja prava nego što je dato građanima Gusinja i Petnjice, koji su dobili punopravne opštine.

- To je jasna poruka crnogorskoj vlasti, ali i političkim predstavnicima Albanaca. Nacionalnim partijama naša dijaspora je stavila do znanja da ne treba da idu ispod onoga što znači punopravnu opštinu Tuzi, kao što je važilo i za sva druga područja – istakao je Siništaj u izjavi za Dan.

Portal Analitika