Svijet

Njemačka uzalud traži od SAD podatke o prisluškivanju

1004GermanyUS
Nj
emačka vlada zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da je obavijesti koje informacije je njihova Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prikupila o kancelarki Angeli Merkel, pošto je godinama prisluškivala njen mobilni telefon, ali nije dobila odgovor iz Vašingtona, prenosi Blic pisanje Njemačkog poslanika.

Njemačka uzalud traži od SAD podatke o prisluškivanju
Portal AnalitikaIzvor

Omid Nuripur, član parlamenta iz opozicione stranke Zeleni, upitao je Njemačku vladu, na zvaničnoj sjednici parlamenta, da li je stupila u kontakt s Vašingtonom i saznala šta je sve NSA otkrila.

U odgovoru od 7. aprila, zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da je vlada tražila bilo kakvu informaciju o Merkelovoj, ali da nije dobila odgovor.

- Niejsu pitali dovoljno odlučno. Ako pitanje postavite mlako, nećete dobiti odgovore - ocenio je Nuripur.

On je rekao i da je postavio pitanje da li je vlada tražila dokumenta ili dosijea, koja bi mogla da budu u vezi sa prisluškivanjem mobilnog telefona kancelarke i da li američka vlada i dalje drži snimke njenih razgovora.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, takav zahtjev je upućen američkoj ambasadi u Berlinu 24. oktobra 2013, kao i da su zvaničnici više puta o tome razgovarali s predstavnicima vlasti SAD i Velike Britanije, koji su na njih ostali nijemi.

- Vlada SAD nije dostavila nijednu relevantnu informaciju njemačkim vlastima - poručilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: truthfrequencyradio.com

Portal Analitika