Svijet

Rezolucija o Ukrajini protiv Rusije

904se
P
arlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) danas je usvojila rezoluciju o Ukrajini u kojoj svu krivicu za krizu u toj zemlji prebacuje na Rusiju.

Rezolucija o Ukrajini protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Prema tom dokumentu, ruske akcije u vezi sa Krimom jasno kršenje međunarodnog prava i tvrdi se da desničarske snage nijesu zauzele centralnu vlast u Kijevu, kao i da nema direktne prijetnje po prava etničke ruske manjine, uključujući i onu na Krimu.

U rezoluciji je referendum o pripajanju Krima Rusiji nazvan neustavnim, a njegovi rezultati su označeni kao nevažeći i nepriznati od Savjeta Evrope. PS SE je takođe potvrdila svoju podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Rezolucija se takođe protivi federalizaciji Ukrajine i priznaje legitimitet samoproglašenih vlasti u Kijevu. PS SE zahtjeva da upotreba sile od strane svrgnute vlade protiv demonstranata bude osuđena i odgovorni za to kažnjeni.

PS SE je zatražila i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u Ukrajini. Ruska delegacija izrazila je oštar protest protiv rezolucije.

(rtcg)

Portal Analitika