Svijet

NATO šalje trupe u istočnu Evropu

904nato
N
acrt plana za odgovor na rusku vojnu prijetnju u Ukrajini ne isključuje mogućnost raspoređivanja vojske Sjedinjenih Američkih Država SAD u istočnoevropske članice Alijanse, rekao je vrhovni zapovjednik NATO u Evropi američki general vazduhoplovinih snaga Filip Bridlov.

NATO šalje trupe u istočnu Evropu
Portal AnalitikaIzvor

“U suštini planiramo paket kopnenih, vazdušnih i pomorskih mjera koje bi trebalo da osigraju naše najistočnije saveznike. Dobio sam zadatak da plan isporučim do naredne sedmice. Gledaću da to učinim i ranije”, rekao je Bridlov, prenijela je agencija AP.

Na pitanje novinara da li plan uključuje i slanje američkih trupa u države najbliže Rusiji, Bridlov je rekao da “neće otpisati učešće bilo koje nacije”.

On je ocijenio da je prisustvo ruske vojske na istočnim granicama Ukrajine vid psihološkog pritiska na Kijev, ali nije isključio mogućnost da je ona tamo zbog vojnih ciljeva.

“Prema onome što smo vidjeli, riječ je o oko 40 hiljada vojnika. To je vojska sa kombinovanim naoružanjem”, rekao je Bridlov i dodao da su ruske jedinice sposobne da izvrše borbene zadatke ukoliko oni budu postavljeni pred njih.

On je rekao da “ruski ciljevi ostaju nejasni” i da vojska može da ostane na granici zbog zastrašivanja Kijeva, ali da takođe može “za 12 sati” da izvrši invaziju na istočne regione Ukrajine i u crnomorskom regionu, uključujući Pridnestrovlje.

(cdm)

Portal Analitika