Svijet

SAD nemaju velika očekivanja od razgovora sa Rusijom

904viktorija
V
ašington ne sumnja da Rusi stoje iza preuzimanja zgrada regionalnih administracija u tri grada na istoku Ukrajine ove sedmice, rekla je pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

SAD nemaju velika očekivanja od razgovora sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

“Ne mislim da imamo bilo kakvih sumnji u značaj direktne ruske umiješanosti”, rekla je Nulandova koja je najviši američki diplomata za Evropu, na slušanju o ukrajinskoj krizi u Kongresu, prenosi Rojters.

Proruski demonstranti su zauzeli vladine zgrade u Harkovu, Lugansku i Donjecku na istoku Ukrajine zahtjevajući održavanje referenduma o nezavisnosti od Kijeva, poput onog koji je na Krimu doveo do pripajanja tog poluostrva Rusiji.

Američki državni sekretar Džon Keri je optužio ruske agente i specijalne snage da potpiruju secesionističke nemire u Ukrajini.

Nulandova je, takođe, navela da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne očekuju mnogo od predstojećih razgovora sa Rusijom o ukrajinskoj krizi, ali je istakla da je od ključnog značaja da se i dalje ulažu napori radi smirivanja situacije.

“Nemamo velika očekivanja, ali vjerujemo da je važno da zadržimo vrata diplomatije otvorenim”, navela je ona.

Rusija, Ukrajina, SAD i Evropska unija će održati naredne sedmice ministarski sastanak o krizi u Ukrajini, najvjerovatnije 17. aprila u Beču, prenosi AFP.

Nulandova je izrazila nezadovoljstvo zbog bezbjednosne situacije u državama članicama NATO.

“Ne možemo biti zadovoljni po pitanju sigurnosti naših NATO saveznika koji žive blizu Rusije. Naša poruka Putinu i Rusiji je jasna: NATO teritorija je nepovrediva”, rekla je ona.

(MINA)

Portal Analitika